A 4iG megállapodott a Spacecom-részvények megvásárlásának feltételeiről

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A 4iG Nyrt. (4iG) új megállapodást kötött az AMOS műholdrendszereket üzemeltető és fejlesztő Space Communications Ltd. (Spacecom) részvénycsomagjának megvásárlási feltételeiről az izraeli kommunikációs minisztérium (MOC) előzetes jóváhagyásának megfelelően – közölte a 4iG csütörtökön az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a Spacecom nyilvános, valamint zártkörű részvénykibocsátása során a magyar infokommunikációs vállalatcsoport 20 százalékos részesedést szerezhet a társaságban. A következő három évben pedig további 31 százalékkal növelheti tulajdonát az izraeli kormány és a részvényesek jóváhagyásától függően.

A közleményben kiemelték, a globálisan működő Spacecom jelentős kompetenciabővülést hoz a 4iG számára, a vállalatcsoport az adatátvitel minden területén meghatározó szolgáltatóvá válhat.

Hangsúlyozták, az izraeli társasággal elérhető közelségbe kerül a 4iG csoporthoz tartozó CarpathiaSat magyar kereskedelmi műhold projekt, amelyhez az akvizíció jelentős technológiai, üzleti és űripari tudástranszfert biztosít.

Jászai Gellért, a 4iG csoport elnöke a közleményben hangsúlyozta, büszkék arra, hogy 18 hónap előkészítő munkája után az izraeli kormány hozzájárult a kritikus infrastruktúrát tulajdonló és üzemeltető Spacecom kisebbségi tulajdonszerzéséhez. A megállapodással a 4iG lehet az első magyar vállalat, amely a földi adatátviteltől a műholdas kommunikációig teljes körű, egymásra épülő szolgáltatásokkal rendelkezik a távközlés, illetve a digitális kommunikáció területén.

A Spacecom a globális műhold-kommunikációs piac egyik jelentős szereplője. A Spacecom szaktudása és technológiai tapasztalatai nagymértékben támogatják majd az első magyar kereskedelmi műhold pályára állítását, amelyre az együttműködés kapcsán létrejövő technológiai és tudástranszfereknek köszönhetően 4-5 éven belül sor kerülhet – tette hozzá Jászai Gellért.

A tel-avivi tőzsdén jegyzett Spacecom világszerte kínál sugárzott, valamint szélessávú műholdas szolgáltatásokat. A globális lefedettséggel rendelkező szolgáltató Magyarországon és a régióban AMOS 3 műholdján keresztül 2024-ig biztosíthatja szolgáltatásait a magyar geostacionárius pályát használva. Ezt követően Magyarországnak újra lehetősége nyílik arra, hogy saját pályapozíciója és frekvenciája fölött rendelkezzen – írják a közleményben.

Ennek a lehetőségnek a kiaknázására jött létre a 4iG csoporton belül a CarpathiaSat Zrt., amely a tervek szerint rögzített föld körüli pályára állítja, illetve üzemelteti majd Magyarország első hírközlési és telekommunikációs kereskedelmi műholdját. Emellett a CarpathiaSat rendelkezik majd a magyar geostacionárius pályaszakasz húsz évre szóló üzemeltetési jogával is.

A 4iG Nyrt. tulajdonszerzése a Spacecomban jelentős technológiai és üzleti támogatást biztosít majd az AMOS 3-at váltó, magyar kereskedelmi műhold fejlesztéséhez és üzemeltetéséhez is – tájékoztatott a 4iG.

A 4iG részvényeivel a Budapesti Értéktőzsdén a prémium kategóriában kereskednek. A társaság részvényeit csütörtökön kora délután 642 forinton jegyezték. A papír árfolyama az elmúlt egy évben 650 forint minimumot és 1000 forint maximumot ért el. (MTI)

[popup][/popup]