Livni: mi is kapni akarunk valakit, mégpedig Gilád Salitot

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Gilád Salit, a 2006-ban elrabolt és azóta az iszlamista Hamász mozgalom fogságában lévő izraeli katona szabadon engedésétől tette függővé a gázai övezeti átkelőhelyek újramegnyitását kedden Cipi Livni izraeli külügyminiszter.

Forrás: MTI

 

“A két dolog összefügg, nem választható szét – mondta Livni a minisztérium közleménye szerint. – Nem lehetséges előrelépés a megnyitás ügyében, amíg nem lépünk előre a számunkra fontos dolog, Gilád Salit szabadon bocsátása tekintetében.”

“Nyilvánvaló, hogy a Hamász és a nemzetközi közösség most nyomást fog gyakorolni Izraelre az átkelőhelyek kérdésében és más ügyekben – folytatta a miniszter. – Ezért világosan megmondom: ha a Hamász kapni akar valamit Izraeltől, hát mi is kapni akarunk valakit, mégpedig Gilád Salitot.

A francia-izraeli kettős állampolgárságú tizedest palesztin fegyveres csoportok rabolták el a gázai övezeti határ izraeli oldaláról 2006 júniusában. Azóta a Hamász tartja fogva, s elengedéséért cserébe több száz – más források szerint ezernél is több – palesztin fogoly szabadon bocsátását követeli izraeli börtönökből. Több fogolycsere-tárgyalás is lezajlott már egyiptomi közvetítéssel, de ezek nem hoztak eredményt.

[popup][/popup]