Antiszemita támadások több francia városban is

Írta: Metropol - Rovat: Hírek - lapszemle

Francia politikusok hétfőn egyöntetűen elítélték a Párizs közeli Saint-Denis zsinagógája ellen Molotov-koktéllal előző este elkövetett támadást, s nyugalomra szólítottak fel a gázai konfliktus miatt elszaporodott erőszakos cselekmények elkerülésére.

Forrás: Metropol

 

A zsinagógára dobott két Molotov-koktél az épületben nem okozott kárt, de egy szomszédos kóser étteremben,- amelynek ablakait kövekkel betörték – tűz ütött ki. Bár a nyomozás még nem állapította meg, hogy a támadás összefüggésbe hozható-e a gázai offenzíva elleni tiltakozó megmozdulásokkal, a Franciaországi Zsidó Diákok Uniójának (UEJF) adatai szerint az izraeli katonai akció december 27-i kezdete óta ez volt a harmincadik antiszemita cselekmény Franciaországban. Hétfőre virradóra több francia városban is történt antiszemita támadás.

A Saint-Denis zsinagógája elleni merényletet senki sem vállalta magára, de szemtanúk három személyt láttak elfutni. A vasárnap este zárva tartó étteremmel szembeni járdán a rendőrök további Molotov-koktélokat találtak, amelyeket az elkövetőknek feltehetően nem volt idejük használni. Személyi sérülés nem történt. Az étterem zsidó tulajdonosa a France 2 közszolgálati televízió híradójában elmondta: reméli, hogy megnyugodnak a kedélyek, és minden visszatér a rendes kerékvágásba, hiszen nála is dolgoznak muzulmánok.

Michele Alliot-Marie belügyminiszter közleményében a leghatározottabban elítélte a “gyáva és elfogadhatatlan” támadást, s ígéretet tett arra, hogy a rendőrség mindent elkövet a tettesek felkutatására és bíróság elé állítására. Az elzászi Schiltigheim zsidó imaházára szintén Molotov-koktélokat dobtak hétfőre virradóra – közölte délelőtt a helyi rendőrség. Három 7 és fél decis üveg darabjait találták meg az épület közelében. Az intézményben az agresszió időpontjában nem tartózkodott senki, s a támadók semmilyen üzenetet vagy feliratot nem hagytak maguk után.

Puy-en-Velay városában pedig, szintén a rendőrség közlése szerint, tucatnyi antiszemita és palesztinbarát feliratot találtak. Többek között két Dávid-csillagot, valamint “Meg kell ölni a zsidókat”, “Éljen Palesztina”, “Szabadítsátok fel Gázát” feliratokat festettek festékszóróval a helyi mecset közelében található szociális központ falaira. Szombat este több mint százezren vonultak utcára országszerte a palesztin nép iránti szolidaritásukat kifejezve, de Párizsban és Nizzában a megmozdulások végén összecsapásokra került sor a rendőrség és néhány elszigetelt tüntető között.

A CSA közvélemény-kutató intézetnek a Le Parisien című napilapban hétfőn közzétett felmérése szerint a franciák megosztottak a konfliktus felelősségét illetően. A megkérdezettek 23 százaléka szerint elsősorban a Hamász palesztin iszlamista szervezetet terheli a felelősség a konfliktus kirobbanásáért, 18 százalék az izraeli kormányt okolja, 28 százalék szerint pedig mindkét fél hibáztatható. A franciák közel egyharmada (31 százalék) viszont inkább nem nyilvánít véleményt.
 

[popup][/popup]