Megdöbbentő részletek: telefonon irányították a mumbai merénylőket

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A fegyveresek a támadás alatt közvetlen összeköttetésben álltak hat pakisztáni irányítóval. A mumbai merényletek egyetlen elfogott részvevőjének vannak pakisztáni kapcsolatai – erősítette meg egy pakisztáni miniszter.

Forrás: Híradó

 

Szerdán a pakisztáni Dawn News televízióállomás közelebbről meg nem nevezett hivatalos forrásokra hivatkozva annyit közölt, hogy az illető személy pakisztáni állampolgár. Sherry Rehman pakisztáni tájékoztatási miniszter a Reuters hírügynökségnek annyit mondott, hogy a férfinak “vannak pakisztáni kapcsolatai, de a nyomozás még folyik”.
Mumbai

A novemberi indiai terrorista vérengzésben foglyul ejtett Mohammed Adzsmal Kaszabról az indiai hatóságok mindvégig állították, hogy pakisztáni, ám a vizsgálatot elrendelő iszlámábádi kormány eddig nem találta ennek nyomát adatbankjában.

Az Újdelhiben megjelenő angol nyelvű “The Hindu” napilap szerdai számában telefonlehallgatások jegyzőkönyvére hivatkozva azt írja, hogy a merénylők a két és fél napos támadás alatt közvetlen összeköttetésben álltak hat pakisztáni “koordinátorral”. Így például az Oberoi Trident luxusszálloda támadói azt a parancsot kapták, hogy a mohamedánokon kívül mindenkivel végezzenek. A rögzített telefonbeszélgetés szövege szerint az egyik irányító “élőben” akarta hallani a gyilkos lövéseket.

Egy zsidó kulturális központ támadóinak pedig azt parancsolták, hogy öljék meg az ott foglyul ejtett túszokat, mert ez befolyásolja majd Izrael és India viszonyát.
Mumbai a terrortámadás után

A cikk szerint a vizsgálati anyagból az is kiderül, hogy a támadók fegyverei és egyéb felszerelései Pakisztánból származnak, amely megerősíti a hatóságok gyanúját, hogy a merényletekért a pakisztáni szélsőségeseket terheli a felelősség. Erre utal az is, hogy a navigációs készülékek a Pakisztánból Indiába vezető tengeri útvonal koordinátáit tartalmazzák.

Manmohan Singh indiai kormányfő korábban úgy nyilatkozott, hogy a mumbai támadást egyértelműen a Pakisztánban tevékenykedő Laskar-e-Taiba iszlám terrorista csoport hajtotta végre, és előkészületeihez a pakisztáni hatóságoktól kapott támogatást. India hétfőn adta át Pakisztánnak a vizsgálati anyagokat. Iszlámábád visszautasította a merénylőknek nyújtott állítólagos segítség vádját.
 

[popup][/popup]