A Gójok és a hanukások együtt tették taccsra Toroczkaiékat

Írta: 168 Óra - Rovat: Hírek - lapszemle

Nem a Hősök terén, hanem a Műcsarnok előtti területen tartják meg a vasárnapi Hanuka rendezvényt – dőlt el csütörtök délelőtt. A Gój Motorosok Egyesülete és a szervezők majd két napig egyeztettek a mindkét félnek elfogadható kompromisszumos megoldásról.

Forrás: 168 Óra

 

 

Hősök tere helyett a Műcsarnoknál lesz a fáklyagyújtás

Bár semmi köze nem volt hozzá, a Budaházy-Toroczkai duó mégis saját sikereként elemezte a helyszín megváltoztatását a tegnap esti összejövetelén, az Erzsébet téren. S ha csak ez lett volna a legnagyobb „tévedésük”…

Napok óta üzengetnek, szervezkednek a (szélső)jobbos szervezetek a vasárnapra tervezett Hanuka rekord kapcsán, amelyet a Hősök terére hirdettek meg. Nem egy ellendemonstrációt is bejelentettek vasárnapra a közelbe. A Gój Motorosok Egyesületének elnöke, Mészáros Imre (Imi Blues) is meghirdetett egy találkozót, közben megkereste a zsidó vezetőket, majd beszélt a hanukás programot szervező ifjúsági szervezetekkel, hogy találjanak mindenki számára megfelelő helyszínt. Az egyeztetés sikerrel zárult, így a Hősök tere helyett a Műcsarnok előtt lesz a Hanuka rekord.

– Amikor megjelentek a hírek a rendezvény kapcsán, akkor nem akartunk belefolyni, igaz, én is úgy éreztem, hogy a Hősök tere rossz ötlet – mondta el a 168ora.hu-nak Mészáros Imre, azaz Imi Blues, a Gój Motorosok Egyesületének elnöke. – Először én is azt hittem, hogy a helyszín kiválasztása tudatos provokáció, ám beszélgetések meggyőztek, szó sincs erről. Az első pillanattól kezdve készségesen segítettek a zsidó vezetők és szervezők. A jóhiszeműséget bizonyítja, hogy mindenféle fenyegetés nélkül, a józan észre hallgatva egyeztünk meg. Ugyan Budaházy és Toroczkai saját győzelmüknek vélik azt, hogy átkerült a helyszín, de ehhez semmi közük nem volt. Ráadásul azt a szándékunkat – szándékomat ássák alá, aminek az volt a célja, hogy advent napján Budapesten ne arról szóljanak a hírek, hogy megzavarták a zsidó fiatalok rendezvényét.

– A megállapodás után még a Vér és Becsület szervezet is megértette, hogy közös érdekünk a nyugalom és le is mondta demonstrációját – folytatta Mészáros Imre. – Többmilliót spóroltunk az államnak, hogy nem kellett annyi rendezvényt biztosítani és nem kellett balhétól tartani. De a Gárda beleköpött sok ember levesébe azzal, hogy csak szervezett egy tüntetést a Felvonulási térre ugyanabban az időben. Megígértem, mindent megteszünk azért, hogy méltóságteljesen meg tudják rendezni az ünnepségüket a zsidó fiatalok, akik remélhetőleg tanultak az esetből, és jövőre jobb helyszínt találnak, például a Margitszigeten, vagy a Citadella környékén. Ezt a békés szándékot húzhatja keresztül a Magyar Gárda Mozgalom meghirdetett rendezvénye. Az biztos, hogy közülünk néhányan ott lesznek a fáklyagyújtók között, s reméljük nem lesz gond. Ha támadják őket, akkor mi a „barikádon” kiállunk mellettük, és velük leszünk. Ők meggyőztek arról, hogy nem állt szándékukban bárki is provokálni, most viszont őket akarják provokálni.

Budaházy György és Toroczkai László a hét elején a Dohány utcai zsinagóga elé szervezett tüntetést, megemlítve, ha a zsidók rendezvényét nem tartják meg a Hősök terén, akkor erre sincs szükség. Nem zavarta őket az ígéretük, s az egyesség, a rendőrség által, a zsinagóga előtt megtiltott „gyűlést” az Erzsébet téren mégis megtartotta a kettős.

Budaházy beszéde során komoly kihívásokkal küzdött a magyar nyelv kapcsán („nem-e kéne”), ami persze nem zavarta híveit. Bár utánanézett, szerinte mégis kilenc napig teszik ki és gyújtanak gyertyát Hanuka idején.

Ráadásul a Hősök terére tervezett ünnepségen nem hogy a valóságos nyolc napig, de egyszer sem akartak gyertyát gyújtani, ugyanis nem állítanak fel hanukát. Pusztán fáklyát gyújtanak, s ha sokan vannak, akkor esetleg a jelenlevők rajzolják ki a hanukai gyertyatartót. Budaházy szerint amúgy inkább nemzeti és nem vallási ünnepről van szó – tény, az elmúlt napok során fejlődött, a Makkabeusok győzelme mellett már megemlítette, „valami csodáról is szó volt”. Persze akkor válik igazán mókássá, amikor azt elemzi, hogy a zsidók pár éve még december elején tartották a Hanukát, most meg direkt úgy időzítik, hogy karácsonyra essen.

(Nos, segítünk neki: létezik zsidó-naptár, amely mellékesen kicsit régebbi, mint a Gergely-naptár, s ez holdhónapokban számol. Emiatt egy év lehet 353, de lehet akár 385 napos is.)

Budaházy után Torockai lépett a színpadra, aki zsidózott egy negyedórát, majd győzelemként értékelte a helyszínváltozást és hozzátette, azért mindenképpen el kell menni vasárnap, azaz „tartsuk szárazon a puskaport”.

Mindenki megnyugodhatna, készülne az ünnepekre, ám a Magyar Gárda Mozgalom felhívásában vasárnap 16 órára demonstrációt hirdetett a Felvonulási térre „a régi-új országhódítókkal szemben”.
 

[popup][/popup]