Ötven év után ismét van ultraortodox miniszter Izraelben

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A legfelsőbb bíróság döntésének eleget téve ismét lesz ultraortodox askenázi miniszter Izraelben, noha a párt tagjai vallási okokból évtizedek óta csak miniszterhelyettesi megbízatást vállaltak el.

Litzman

Jakov Litzman

 

A Háárec című izraeli újság pénteki értesülése szerint a Tóra Zsidósága nevű ultraortodox askenázi párt lépéseit irányító, tóratudósokból álló bizottság határozott úgy, hogy Jákov Licman eddigi miniszterhelyettes elfogadhatja a miniszteri pozíciót.

A legfelsőbb bíróság az ultraortodoxokat élesen bíráló, centrista Jes Atíd párt beadványa miatt vitatta meg a kérdést, és úgy döntött, hogy miniszterhelyettest miniszteri feladatkörre kinevezni törvénytelen.

A Tóra Zsidósága eddig azért utasította el a miniszteri megbízatást, mert attól tartott, hogy ha szükség esetén a miniszternek szombaton is részt kell vennie egy létfontossági kormányülésen, meg kell sértenie egy szigorú vallási szabályt, a szombati munkavégzés tilalmát.

A tóratudósok a bírósági döntést követően – a média kizárásával – újra megvitatták a kérdést, és több évtized után, az ország történetében mindössze másodszor, engedélyezték a miniszteri szék elfogadását.

A miniszteri beosztás eddigi elutasítása sokat ártott az ultraortodox askenáziak politikai képviseletének, mert a miniszterek tanácskozásain álláspontjukat nem tudták képviselni.

Utoljára az ország történetének első, második és harmadik kormányában vett részt ultraortodox askenázi politikus. Jichák Méir Levin, Izrael függetlenségi nyilatkozatának egyik aláírója 1952-ben azért mondott le kormányzati szerepéről, mert lányok számára is kötelezővé tették a katonai szolgálatot

[popup][/popup]