Hegedűs Lóránt: felmentve

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Vértesaljai Református Egyházmegye bírósági tanácsa Kápolnásnyéken zárt tárgyaláson kezdte meg ifjabb Hegedűs Loránt református lelkész ügyének tárgyalását csütörtökön. 

Forrás: Népszabadság

 

 

A lelkész azért áll bíróság előtt mert tavaly márciusban a egyházközség egyik termében helyet biztosított a holokauszttagadó brit David Irving könyvbemutatójához.Felmentette ifjabb Hegedűs Loránt református lelkészt a Vértesaljai Református Egyházmegye bírósági tanácsa csütörtökön Kápolnásnyéken tartott zárt tárgyalásán.

A bíróság megalapozatlannak találta és elutasította a panaszosok, a Magyarországi Református Egyház zsinata lelkészi és világi elnökének beadványát, miszerint a budapesti lelkész a református egyház jó hírnevét, tekintélyét sértő, hitvallásellenes megnyilatkozásokat tett – tájékoztatta az MTI-t a lelkész két ügyvédje, Orbán László és Nemes Árpád.

A zsinat elnöksége beadványában hitvallásellenesnek ítélte, hogy ifjabb Hegedűs Loránt tavaly márciusban egyházközségének egyik termében helyet biztosított a holokausztot tagadó David Irving brit történész-publicista könyvének dedikációjához.

Mint Agyagási István, az egyházmegyei bíróság elnökségének tagja korábban az MTI-vel közölte: a bírósági tanács kifejezetten azt az ügyet tárgyalja, ami annak kapcsán kezdődött el, hogy tavaly márciusban a budapesti lelkész az egyházközségének egyik termében helyet biztosított a holokausztot tagadó David Irving brit történész-publicista könyvbemutatójához. A bíróság elnökségi tagja szerint a lelkipásztor más megnyilvánulásait a bíróság most nem veszi górcső alá.

A budapesti Hazatérés Templomának lelkészét elkísérték a közösségéhez tartozó szimpatizánsok. A három busszal érkező mintegy 120-150 ember a bezárt templomkert kapuja előtt várja a tárgyalás befejezését.

[popup][/popup]