74 év után azonosították két 1948-ban elesett izraeli katona maradványait

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője pénteken bejelentette, hogy Binjamin Arje Eisenberg közlegény és Jichák Rubenstein közlegény maradványait megtalálta a hadsereg eltűnt katonák lokalizálásáért felelős Eitan egysége.

Jichák Rubenstein és Binjamin Arje Eisenberg

Eisenberget és Rubensteint – tudósít az ujkelet.live – az izraeli függetlenségi háború idején, 1948-ban a Jad Mordechajnál vívott csatákban ölték meg, és temetkezési helyük ismeretlen volt. Maradványaikat több mint egy évtizednyi intenzív erőfeszítés után találta meg az Eitan egység.

A szabadságharc idején, a Jad Mordechai kibuc védelméért vívott csata végén, az 1948. május 23. és 24. közötti éjszakán, alig néhány nappal Izrael Állam kikiáltása után, és egy megsebesült bajtárs evakuálása közben egy háromfős Palmach harcosokból állo csoportot az egyiptomi erők foglyul ejtettek. A csoportban volt Eisenberg is, aki sebesülten feküdt a hordágyon; valamint Rubenstein és Livka Safer orvos, akik Eisenberg hordágyát cipelték.

1952-ben az Izraeli Védelmi Erők akkori főrabbija, Slomo Goren ismeretlen helyen eltemetett, bevetés közben megölt katonának nyilvánította őket.

2012 és 2018 között folyamatban volt egy nyomozás a katonák maradványainak felkutatására, és kiderült, hogy 1949-ben Safer holttestét megtalálták majd egy nitzanimi tömegsírba temették el.

A közelmúltban a nyomozás feltárta, hogy ugyanakkor, amikor Safer holttestét megtalálták és eltemették a nitzanimi tömegsírban, Eisenberg és Rubenstein holttestét is megtalálták és szintén oda temették el.

Eisenberg és Rubenstein családját péntek reggel értesítették a nyomozás befejezéséről.

,,Minden zsidó anyának tudnia kell, hogy addig nem nyugszunk, amíg az összes fiunkat el nem temetjük Izraelben, és amíg nem lokalizáltuk az elesett katonáink temetkezési helyét, akiknek sírhelye ismeretlen” – mondta Janiv Aszur vezérőrnagy, az emberi erőforrások osztály vezetője.

Teljes cikk

[popup][/popup]