David Rosen rabbi történelminek tartja a budapesti katolikus-zsidó találkozót

Írta: OrientPress - Rovat: Hírek - lapszemle

Forrás: OrientPress

A Vallásközi Konzultáció Nemzetközi Zsidó Bizottságának elnöke a Vatikáni Rádió magyar műsorának kérdésére válaszolva elmondta:

Számos ok miatt történelminek nevezhetjük az eseményt: az egyik a Kristályéjszakáról való megemlékezés. Egyedülálló a tény, hogy a katolikus egyház és a zsidó közösség a vatikáni képviselőkkel együtt tartotta a megemlékezést. Ez azt bizonyítja, hogy a múlt tragédiáját sikerült átalakítanunk közös emlékezéssé. Zsidók és katolikusok keressük azokat a területeket, ahol kölcsönösen és közösen felelősek vagyunk egy egészséges, új társadalom építéséért, amely nem pusztán anyagi, hanem spirituális értékekre épül.

Milyennek látja Magyarország helyzetét?

Azt hiszem, nagyon szerencsések vagyunk, hiszen a katolikus egyház élén egy olyan kiváló vezető áll, mint Erdő Péter bíboros. A zsidó közösség kitüntette őt azért a tevékenységéért, amellyel életben tartja a holokauszt emlékezetét és tanulságait. Mindezt személyesen elmondtam XVI. Benedek pápának, amikor tíz nappal ezelőtt a zsidó küldöttség élén a Vatikánban jártam. Úgy gondolom, hogy a magyar helyi egyház irányadó lehet a katolikus-zsidó párbeszéd számára. Rendkívülinek tartom, hogy a találkozóra egy olyan országban kerül sor, ahol a zsidó közösség felét kiirtották a soá idején. Sok esetben az egyháziak együttműködtek az üldözőkkel. Mások nem érezték magukat képesnek arra, hogy megelőzzék a tragédiát. Ugyanakkor volt sok kiváló személy, aki megérdemelte a „világ igazai’ kitüntetést, mert életét kockáztatta azért, hogy megmentse a zsidókat. A múlt tanulsága, hogy soha nem nézhetjük szótlanul az antiszemitizmust, az előítéletek vagy az ellenségeskedés semmilyen formáját.

Mi volt a személyes benyomása a pápával való találkozásról?

Az őszinte baráti légkör fogott meg. Nyilvánvaló, hogy XVI. Benedek mélyen elkötelezte magát a katolikus-zsidó párbeszéd mellett. Szinte családtagként fogadott bennünket. A találkozó ismét megerősítette, hogy egyes vitás kérdések ellenére, mint például a soá időszaka vagy XII. Piusz pápasága, a zsidó-katolikus kapcsolatok ma is szilárdak, és egyre szorosabbá válnak.

[popup][/popup]