7000 kilométert motoroznak a békéért Londonból Jeruzsálembe

Írta: Dombai Tünde/delmagyar.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Szeged – Egy hónap alatt hétezer kilométert motorozik egy nemzetközi túra tizenöt résztvevője. Londonból Jeruzsálembe tartanak; szolidárisak Izraellel, a terror áldozataival a békéért.

– Száz éve, 1917-ben Lord Balfour Londonban írta alá a zsidó nemzeti haza létrehozásának támogatását szorgalmazó, úgynevezett Balfour-nyilatkozatot. Ezért indult a motoros szolidaritási túra Londonból – mondta Horváth József, a Ride for Solidarity magyar társszervezője, miután a különös nemzetközi csapat begördült a felújítás alatt álló szegedi zsinagóga kertjébe. – A túrát Marco Maximilian Katz kezdeményezte az interneten Romániából. Felhívásához Amerikából, Németországból, Izraelből, Svájcból és Magyarországról csatlakoztunk zsidó és keresztény motorosok vegyesen. A tervek szerint július első napjaiban érkezünk meg Izraelbe, Tel-Avivból Jeruzsálemig visszük a Maccabi játékok, vagyis a zsidó olimpia lángját a július 13-i megnyitóra. Az vezérel, hogy szolidárisak vagyunk Izraellel, a terror áldozataival, vagyis az életért, a békéért motorozunk. Van köztünk filmes művészeti rendező, startup cég vezető, tanár és ügyvéd is.

A szegedi zsinagógánál egy holokauszttúlélő várta a Londonból Jeruzsálembe motorozókat. Fotó: Frank Yvette - GALÉRIA

A szegedi zsinagógánál egy holokauszttúlélő várta a Londonból Jeruzsálembe motorozókat. Fotó: Frank Yvette – GALÉRIA

Horváth József kosárlabdázóként ötször vett részt korábban a Maccabi játékokon, és tizenkét éven át vezette a magyar Maccabi szövetséget. A játékokat a hagyományos nyári olimpiák utáni évben rendezik meg Izraelben, rá két évre pedig a Maccabi Európa Játékokat tartják mindig másutt. Így nyerte el hazánk a 2019-es rendezés jogát.
A Szegedre érkezett tizenöt motorost Lednitzky András és Tepper Ádám, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke, illetve alelnöke kalauzolta a zsinagógában. Utána a csapatot vendégül látták ebédre.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]