Betörték a debreceni izraelita hitközség székházának ablakát

Írta: Népszabadság - Rovat: Hírek - lapszemle

Ismeretlen tettesek kővel betörték a debreceni izraelita hitközség székházának Kápolnás utcára néző egyik ablakát – közölte Asher Ehrenfeld debreceni rabbi.

Forrás: Népszabadság

 

Tájékoztatása szerint a támadás még november 9-én éjjel, a Kristály-éjszaka 70. évfordulóján történt. Emlékeztetett rá, hogy 1939. november 9-én náci rohamcsapatok zsinagógákat és zsidó üzleteket gyújtottak fel Németország és Ausztria városaiban. Asher Ehrenfeld rabbi – mint mondta – nem keres összefüggéseket, de nem lehet eltekinteni attól, hogy a támadás a Kristály-éjszaka évfordulóján történt. A debreceni rabbi elmondta az is, hogy az ügyben feljelentést tettek a rendőrségen, s ismeretlen tettes ellen megindult az eljárás.

A debreceni zsidó hitközség rabbija szerint egyre sűrűbbek az antiszemita megnyilvánulások a városban. Példaként említette, hogy a napokban a helyi orvosegyetemen tanuló izraeli diákokat fenyegettek meg, a múlt héten öt izraelita fiatalt kopasz, bakancsos férfiak részéről ért inzultus Debrecenben a Bem-téren. Asher Ehrenfeld rabbi utalt a Debrecen főterén estéről estére, immár több mint két éve megtartásra kerülő kormányellenes tüntetésekre is. Mint mondta: ezek rendszeresen azzal zárulnak, hogy a szónokok szinte mindenért a zsidókat teszik felelőssé. Nem tudom, hogy van-e összefüggés ezen esetek között, de a zsidóellenesség, az antiszemitizmus megnyilvánulásai immár rendszeresek a városban – tette hozzá a debreceni rabbi.

[popup][/popup]