Paul Krugman, az új Nobel-díjas

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Paul Krugman közgazdász, a Princeton Egyetem tanára, „másodállásban” a New York Times kolumnistája nyerte az idei közgazdasági Nobel-díjat. Az indoklás szerint a nemzetközi kereskedelem modellezésében elért eredményeiért kapta a kitüntetést. 

Krugman, aki zsidó és baloldali, a Bush-kormányzat egyik legélesebb bírálója – főként annak kül- és gazdaságpolitikáját támadta élesen. Az elsők között volt, aki megjósolták a túlfűtött lakásépítési piac összeomlását és ennek messze ható következményeit.

Zsidóként 2003-ban keményen bírálta Mahathir Mohamednek, Malajzia miniszterelnökének kijelentését, mely szerint „a zsidók helyetteseiken keresztül irányítják a világot.”

Baloldaliként viszont hozzátette, hogy az iszlám szélsőségeseket egyébként elítélő malajziai politikus nyilván ezzel a gesztussal próbálta lecsillapítani az Amerika-ellenes és antiszemita érzelmeket, amelyek a Bush kormányzat politikája szított fel. „Az iraki háború és az Ariel Saronnak nyújtott támogatás következtében Amerika eljátszotta a szeptember 11 után iránta feltámadt rokonszenvet, és sosem látott mélypontra juttatta

Amerika és az iszlám világ kapcsolatait” – írta Krugman a New York Times-ban. Utóbbi megjegyzése éles bírálatokat váltott ki zsidó körökben, míg a Mahathir Mohamedet kritizáló megjegyzésével számos iszlám hívő haragját vonta magára.

JTA/Szombat

[popup][/popup]