Kishont-filmekkel nyitott a a Cinematheque Holonban

Írta: STOP - Rovat: Hírek - lapszemle

Forrás: STOP

A Tel-Aviv mellett található település új művészeti központjának ünnepélyes megnyitóján a kétszer Oscar-díjra is jelölt Kishont Ferenc két gyermeke és az izraeli filmművészet több jelentős szereplője is részt vett.

Kishont Ferenc, vagy nemzetközileg ismert nevén Efraim Kishon Karmeli piac (Shuk hakarmel – 1961) és Gyilkossági háromszög (Kibush hameshulas – 1961) című alkotásain derülhetett a közönség a művészmozi nagytermében, ahol Shlomi Shaban, az ország egyik legismertebb fiatal zongoristája kísérte a némafilmeket.

Efraim Kishon 1924-ben Budapesten született Hoffman Ferenc néven. A második világháború alatt koncentrációs táborba hurcolták, majd visszatért Magyarországra. A kommunista rezsim miatt 1949-ben kivándorolt Izraelbe, ahol humoros, szarkasztikus írásaival rövid időn belül nagy népszerűségre tett szert és nemzetközileg is ismertté vált.

Mint azt Mor Eldar, az új művészeti központ igazgatója elmondta, azért választották a magyar származású, világhírű humorista műveit, mert ezek a hatvanas évek elején készült alkotások jelentik az izraeli filmművészet kezdetét.

Hozzátette: a Kishon családdal a jövőben együtt kívánnak működni annak érdekében, hogy az általuk őrzött sok száz nyolcmilliméteres felvétel a közönség elé kerülhessen, mivel az új művészmozi egyik legfontosabb céljának tekinti a még be nem mutatott filmek vetítését.

Renana és Rafi Kishon, Efraim Kishon két gyermeke elárulta, hogy a két filmet abból az óriási szekrényből választották, amely édesapjuk filmfelvételeit őrzi.

Renana hozzátette: még ők maguk sem látták az összes filmet, de tudják, hogy mindegyik azt a jellegzetes pesti humort és szarkazmust viseli magán, amely Efraim Kishon művészetének alapját jelentette.

Efraim Kishon mindig képes volt kívülről, a humorista szemüvegén keresztül látni az izraeli társadalmat, és így olyan helyzeteket vett észre és örökített meg, amelyek nagyon jellemzőek az izraeliekre, de meglepőek, viccesek, és megnevettetik az olvasókat világszerte – utalt Renana édesapja mintegy negyven nyelvre lefordított írásaira.

A gyermekmúzeumáról, animációs és karikatúra-múzeumáról, jelentős kortárs művészeti gyűjteményéről ismert Holon új komplexumában minden film előtt legalább két animációs rövidfilmet vetítenek majd, és céljuk, hogy a közönség személyesen is találkozzon a fiatal rendezőkkel, és megismerje a filmkészítés folyamatát – mondta a Cinematheque igazgatója.

Lányi Eszter, a tel-avivi magyar nagykövetség kulturális attaséja jelezte: a közeljövőben megbeszélést folytat Mor Eldarral a magyar játék- és animációs filmek izraeli bemutatási lehetőségeiről.

A két teremben összesen 480 ember befogadására képes Cinematheque Holon megnyitóján Ronit Elkabetz és Sasson Gabai, Izrael két legnépszerűbb színésze is részt vett. Ronit Elkabetz azt emelte ki, hogy végre úgy tűnik, megváltozik az a nemzetközi reakció, amely Izraelt csak politikája miatt veszi észre, és egyre több ország ismeri fel az izraeli művészet és művészek sikerét, színvonalát.
 

[popup][/popup]