Két év a zsidó vezetőt megrugdosó támadónak

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

 

Két év letöltendő börtönbüntetésre és három év közügyektől eltiltásra ítélte nem jogerősen a bíróság azt a férfit, aki a vád szerint október elején vallási hovatartozása miatt megtámadta a Budapesti Zsidó Hitközség dél-pesti körzetének elnökét – értesült az MTI Hírcentrum.

A Kossuth Rádió Krónikájában hétfőn elhangzottak szerint a 21 éves férfi már korábban is többször megjelent a pesterzsébeti zsidó imaháznál, ahol antiszemita kijelentéseket kiabált be az ajtón. Ez tette október 5-én is, de akkor a hitközség elnöke utánament és mobiltelefonjával lefényképezte a fiatal férfit. Emiatt mellkason rúgta, majd fejen ütötte Kerényi Andrást, a Budapesti Zsidó Hitközség dél-pesti körzetének 62 éves elnökét, aki könnyebben megsérült. A támadót fél órán belül elfogták a rendőrök, a Fővárosi Főügyészség bántalmazással elkövetett, közösség tagja elleni erőszak és könnyű testi sértés vádjával gyorsított eljárásban állította bíróság elé.

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője Krónikában azt mondta: “a Fővárosi Főügyészség célja, hogy a bűncselekmények elkövetését a lehető legrövidebb időn belül kövesse a büntetőjogi felelősségre vonás”. Ez fokozottan érvényesül olyan ügyek esetén, amelyeknél a határozott fellépést a nyomós közérdek, mint például jelen esetben a közösség tagját ért erőszak szankcionálása megkívánja – tette hozzá.

A bíróság a férfira korábban kirótt hét hónapos felfüggesztett büntetés végrehajtását is elrendelte. Az ítélet ellen az ügyészség súlyosbításért, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett. A bíróság megszüntette a vádlott előzetes letartóztatását, és lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el.

[popup][/popup]