Szíriai menekültáradattól tartanak

Írta: HVG - Rovat: Hírek - lapszemle

 

Izrael megerősítette a Szíria és Izrael közötti tűzszüneti vonal védelmét, mert menekültáradattól tartanak Szíria felől – közölték izraeli biztonsági források csütörtökön.

“A szíriai kormányerők és a felkelők közti harcok egyre közelednek a Golán-fennsíkhoz, így az izraeli hadsereg szögesdrótokkal erősítette meg a Szíria és Izrael közti kerítést, hogy a menekültek ne próbáljanak meg átkelni a határon” – mondta a biztonsági erők egy név nélkül nyilatkozó tagja.

A katonák emellett gödröket ásnak a földbe a tűzszüneti vonal mentén, hogy ezzel nehezítsék a járművek haladását, és megnövelték a járőröző repülőgépek és a fegyveresek számát is. Sok katonát vezényeltek a Golán-fennsíkra, hivatalosan azért, hogy kiképzést kapjanak, de ha valami történik, be fognak avatkozni – állította a név nélküli forrás.

Az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozó egy másik anonim forrás megerősítette, hogy elkezdték megerősíteni a tűzszüneti vonal védelmét, az ő információi szerint azért, hogy megakadályozzák a terrorszervezetek esetleges destabilizációs kísérleteit. “Ideiglenes menedéket nyújtunk minden menekültnek, akinek az élete veszélyben forog” – tette hozzá.

2011 májusában és júniusában összesen 24 (egyes források szerint 37) ember halt meg, amikor az izraeli hadsereg tüzet nyitott több ezer szíriai és libanoni tüntetőre, akik megpróbáltak áttörni a határon. Bár Izrael megszállva tartja a Szíriához tartozó Golán-fennsík egy részét, a két ország között az 1973-as arab-izraeli háború vége óta nem volt jelentősebb katonai konfliktus.

[popup][/popup]