A villanyautóé a jövő Izraelben?

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Izraelben jön létre a világ első villanyautó-hálózata. Az országban 500 ezer töltőállomást szándékoznak létrehozni a kocsik akkumulátorainak feltöltésére. Az áramot a Negev-sivatagban felállítandó napkollektorok biztosítják.

A kormány adókedvezményekkel serkenti majd ennek az autófajtának az elterjedését

Forrás: Híradó

 

 

Az energiaellátás biztosítása miatt szánta el magát az ország erre a nagyhorderejű lépésre. Izraelben a villanyautóknak van jövőjük, részben azért is, mert a városok közötti távolságok ritkán haladják meg a 150 kilométeres távolságot, és a hosszabb utazások lehetőségét csökkenti a határok politikai-katonai okokból származó átjárhatatlansága. A Nissan és a Renault vállalta, hogy 2011-ben tömegesen gyártja a villanyautókat, amelyeknek első példányai már jövőre az utcára kerülhetnek.

Az ötlet mögött a Better Place magánvállalat áll, amely első fázisában 130,5 millió euróval, később további 533 millióval finanszírozza a projektet. A kormány a maga részéről adókedvezményekkel serkenti majd ennek az autófajtának az elterjedését.

Izrael olajimportját 2020-ig 20 százalékkal akarja csökkenteni, de arról is gondoskodni akar, hogy a szennyező benzin helyet használt áram előállítása “tiszta” legyen. A sivatagi napkollektorokkal szándékoznak elérni 4 ezer megawatt áram előállítását.

Az illetékesek gondolkodnak azon is, hogy megváltoztatják az autóvezető/tulajdonos koncepciót. Ez azt jelenti, hogy szélesítik a kocsibérlési lehetőségeket és ennek értelmében a villanyautók használatára maximált kilométer erejéig szerződést lehet kötni, amelynek összege majd nem haladja meg a jelenleg benzinre költöttét – írta az El País című spanyol lap.
 

[popup][/popup]