Határon innen, határon túl – összefogtak a zsidó szervezetek

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

 A Debreceni Zsidó Hitközség kezdeményezésére megalakult a Közép- és Kelet-Európai Zsidó Hitközségek és Szervezetek Szövetsége. A szövetség vallási, kulturális és társadalmi területen kívánja támogatni a szervezet tagjait és ápolni a zsidó hagyományokat.

Az alapító okiratot – „Jövőnk az összefogás” üzenetével, 2012. március 8-án vasárnap ünnepélyes keretek között Debrecenben, a Megyeházán írta alá húsz belföldi és határon túli magyar zsidó hitközség, illetve zsidó szervezet képviselője. Az eseményen jelen voltak még politikusok, hazai és határon túli hitközségi és civil szervezetek vezetői és képviselői.

Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta, hogy a kultúra formálásában a zsidó szervezeteknek nemcsak a múltban volt jelentős szerepük, hanem a jövőben is, s ezt új keretek között tehetik meg a Debrecenben létrejött összefogással.

debrecencikk_szombatba_12_03_18.jpg

Horovitz Tamás aláírja az alapító nyilatkozatot (Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)

Zoltai Gusztáv a Mazsihisz ügyvezető igazgatója is azt hangsúlyozta, hogy az a szövetség, amelynek alapító okiratát Debrecenben aláírták, nemcsak rögzíti a közös utat, hanem abból valami új és ösztönző mozgalom indítható el.

Az eseményen a vendégeket Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke üdvözölte, akit az újonnan létrejött szervezet elnökévé választottak.

Aláírási ceremónia után Dr. Asher G. Ehrenfeld, Debrecen főrabbija mondott köszöntőt, majd a Nagyváradi Zsidó Hitközség “Vilán Gyuri kórusának” és Hakeshet Klezmer Zenekar művészi produkcióját tekintették meg a jelenlévők.

 

[popup][/popup]