“Szemenszedett hazugság” – mi történt a rejtélyes KDNP-Mazsihisz csúcstalálkozón?

Írta: Hírszerz? - Rovat: Hírek - lapszemle

“Eredményes zártkörű tárgyalást tartott a napokban Semjén Zsolt, a KDNP elnöke és Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója” – adta hírül néhány napja a Magyar Hírlap.  

Ellentmondásos nyilatkozatok egy 15 perces ebédről

Forrás: Hírszerző

 

A zártkörűnek tartott találkozó kiszivárgott részletei értesülésünk szerint felzúdulást keltettek a zsidó hitközségben. Mint mondják, nem arról, és nem úgy volt szó a megbeszélésen, ahogy az a sajtóban megjelent.

“A Semjén-Zoltai találkozón a KDNP-elnök azt kezdeményezte, hogy tisztázzák az elmúlt években a Mazsihisz vezetése által a polgári oldalt ért folyamatos heves támadásokat és azok hátterét” – számolt be a találkozóról a napilap, nem mulasztva el megemlíteni: “a kapcsolatfelvétel azért fontos, mert a balliberális oldal előszeretettel titulálta többször is antiszemitának a jobboldali pártot és vezetőjét”.

Az esemény legnagyobb visszhangját Semjén Zsolt azon megjegyzése keltette, amely szerint “a polgári oldal továbbra is a Mazsihiszt látja vezető szereplőként a zsidó közéletben”, ám azt is közölte Zoltaival, hogy “a jövőben nagyobb szerepet kell kapniuk más zsidó áramlatoknak is, így az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközségnek, az ortodox és a reform irányzatoknak”. Így például ezek a szervezetek “jelentősebb részvételt kapnának” a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítványban (Mazsök).

A Magyar Hírlap szerint egyébként “a megbeszélésen Zoltai Gusztáv együttműködéséről biztosította Semjént, és ígéretet tett arra, hogy a jobboldali pártok felé több gesztust is tesznek a közeljövőben”. Mindez alig egy évvel azután, hogy Zoltai Gusztáv – reagálva Semjén emlékezetes “Schwarcz bácsis, Weisz nénis” parlamenti felszólalására – egy rádióműsorban közölte: “Arcpirító szégyen, amit Semjén Zsolt csinált, el kell tűnnie a politikai színteréről a parlamentből.”

Csőbe húzták a Mazsihiszt?

Lapunk értesülése szerint a tudósítás – ahhoz képest, hogy zártkörű rendezvényről volt szó, amelyről a megállapodás szerint nem adnak ki közleményt – eléggé kiverte a biztosítékot zsidó körökben.

A Zsidónegyed című blog szerzőjét például Semjén hangütése a “csendőrpertura” emlékeztette, és úgy látta, “a Mazsihiszt alaposan behúzták a csőbe”, mivel “megvolt az apropó, hogy az antiszemitázós hisztériától megcsömörlött fidesznyikek végre nyíltan hadat üzenhessenek a legitimációs válságtól gyötört ‘hivatalos’ zsidóságnak. Megüzenték, hogy aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére.”

A Mazsihiszben információnk szerint “szemenszedett hazugságnak” tartják a Magyar Hírlapban megjelenteket, mivel a találkozón szerintük “szó sem volt” a KDNP Izraelita Műhelyéről vagy pláne arról, hogy Zoltai megígérte volna, gesztusokat tesz a jobboldalnak. A Mazsihiszben úgy látják, megvezették Zoltait, mert az – információink szerint mintegy 15 perces, nem hivatalos – munkaebédnek a szándékolttól teljesen eltérő jelleget keltettek a kiszivárgott infók.

Az biztos, hogy a Mazsihisz-vezetés valamiért elállt attól, hogy helyreigazítást küldjön a Hírlapnak vagy az esetről másnap beszámoló MTI-nek. A Mazsihisz honlapján egyébként még egy apró hír sem utal a Semjén-Zoltai találkozóra, míg a KDNP weboldala a Magyar Hírlap tudósítását veszi át, szerkesztve.

Úgy tudjuk, az MTI információjával szemben nem Zoltai, de nem is Semjén kezdeményezte a találkozót, hanem a Hollán Ernő utcai antifasiszta megmozdulás egyik szervezője, a zsidó identitású Szabó György XIII. kerületi fideszes önkormányzati képviselő, mellesleg a KDNP Izraelita Műhelyének oszlopos tagja, azzal a céllal, hogy normalizálja a Mazsihisz és a jobboldal kapcsolatait (Szabó Györgyöt természetesen kerestük az ügyben, de nem tudtuk elérni).

KDNP-s forrásból viszont úgy tudjuk, a párt a négy történelmi egyházzal tartandó őszi párbeszédsorozat egyik előkészítő mítingjeként értelmezte a negyedórás munkaebédet.

KDNP: no comment

“Nem kívánom kommentálni az ügyet, eddig sem volt szokásom a sajtón keresztül üzengetni” – reagált megkeresésünkre Semjén Zsolt, aki a találkozó fő napirendi pontját illetően a párt szóvivőjének MTI-nyilatkozatát ajánlotta figyelmünkbe: Halász Zsuzsa szerint a megbeszélésen “a jövő egyházpolitikájáról és a Barankovics Alapítványon belül megalakult Izraelita Műhelyről” volt szó.

A nyilatkozat tehát megerősíti a lap azon értesülését, miszerint igenis volt szó a zsidó műhelyről, sőt azt a Mazsihisz ügyvezető igazgatója állítólag “pozitív dolognak tartotta”. Arra azonban továbbra is csak a Hírlap hivatkozik, hogy Zoltai ígéretet tett volna arra, hogy a jobboldal felé “több gesztust is tesznek a közeljövőben”.

A tárgyalásokról jól informált KDNP-s forrásunk úgy látja, a találkozó szerinte annak köszönhető, hogy a választások közeledtével a Mazsihisz megpróbálja rendezni viszonyát a következő kormány várható egyházpolitikai vezetőivel, még olyan áron is, hogy lenyeli az “ellen-hitközség” nagyobb térnyerését, például a Mazsök-ben. Nem titok ugyanis, hogy a Fidesz/KDNP (és médiája) az MSZP-közeli Mazsihisszel szemben inkább a Köves Slomó fémjelezte EMIH-et favorizálja.

A neonáci online világ mindenesetre nem díjazta a tárgyalás tényét. A Barikád kommentárja szerint “egy ilyen szervezettel, annak vezetőjével tárgyalni egy magát nemzetinek tartó párt részéről súlyos politikai hiba. A KDNP immáron többet politizál a zsidóságnak, mint a keresztény magyar embereknek.” A nyilas Lelkiismeret ’88 pedig úgy látta, “a FIDESZ csicskása nem átallja sikerként elkönyvelni, hogy mikor alázatosan, meggörbült gerinccel, bekopogott Zoltai Gusztávhoz, az ajtót nyitott neki. (…) Az országunkat felvásárló zsidók gesztust tesznek a jobboldalnak. Saját hazánkban leereszkednek hozzánk a betolakodók.”
 

[popup][/popup]