Zsidó fesztivál nem csak zsidóknak

Írta: HVG - Rovat: Hírek - lapszemle

A Kapolcs melletti Monostorapátiban Sátoros Ünnep néven zsidó kulturális fesztivált szerveznek július 26. és augusztus 2. között. A fesztiválról kérdeztük a rendezvény egyik spiritusz rektorát, Schönberger Ádám programigazgatót.
 

Forrás: HVG

 

A Marom programigazgatója a hvg.hu-nak elmondta: a Sátoros Ünnepet eredetileg a Művészetek Völgye részeként rendezték volna meg, a Művészetek Völgye azonban idén elmarad, sőt, ez lett a sorsa a helyette kitalált Bűvészetek Völgyének is. Ehelyett lesz a Kapolcsi Bűvészeti Napok (KBN), amelynek szervezői ehhez kapcsolódó programként szerették volna látni a Sátoros Ünnepet. Viszont a KBN-t szervező Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet a továbbiakban nem tudja anyagilag támogatni a Sátoros Ünnepet, így az függetlenedett tőle.

A programigazgató úgy fogalmazott: bár eredetileg a fesztivált ingyenesnek szánták, kénytelenek ezerforintos napi-, illetve hatezer forintos hetijegyet szedni – az utóbbi a nyolcnapos fesztivál egészére érvényes. A szervezők lényegében önkéntesekké válásának és a redukált fellépti díjaknak köszönhetően erősen lecsökkentett kiadások mintegy hatmillió forintra rúgnak. Összehasonlításul: a teljesen fapados Kapolcsi Bűvészeti Napok kiadásai ennek tízszeresét teszik ki. A bevételeket Schönberger még nem tudja megbecsülni: „Azon múlik, hogy hány ember jön, az meg például attól, hogy milyen idő lesz. Az Örökkévaló kezében vagyunk.”

 Ha nullszaldóra kijönnek, az már nem rossz, „nyereségesek egyszerűen nem tudunk lenni” – mondja. Akik részt vesznek a műhelymunkák valamelyikében, azok ingyen lehetnek ott, mert produkciókat és művészeti projekteket hoznak létre.

A teljes cikk ide kattintva olvasható el
 

 

[popup][/popup]