Izraeli hackerek feltörték a szaúdi tőzsde honlapját

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Izraeli számítógépes kalózok egy csoportja kedden azt állította, hogy
behatolt a szaúd-arábiai és az egyesült arab emírségekbeli tőzsde
honlapjára, megtorlásul a tel-avivi tőzsde és az El Al légitársaság
portálja elleni előző napi hackertámadás miatt.

 

forrás: hvg.hu

 

A két említett arab tőzsdei honlap kedd este normálisan működött.

Az Ynet izraeli hírportál idézte viszont a magát az Izraeli Védelmi Erők Csoportjának (vagyis a hadsereg embereinek) nevező hackercsoportot, amely közölte: behatolt a szaúdi és az emírségekbeli tőzsde honlapjára, mivel szaúdi hackerek korábban úgy döntöttek, feltörik (izraeli) bankok és az El Al honlapjait. Az izraeli hackerek egyúttal kilátásba helyezték, hogy ha nem szűnnek meg a szaúdi internetes támadások, akkor hetekre, sőt hónapokra meg is bénítják az említett arab portálokat.

Január eleje óta szaúd-arábiai és gázai övezeti palesztin hackerek több ízben támadást intéztek Izrael ellen, ami válaszlépést váltott ki. Szaúdiak először ellopták és az interneten közzétették 15 ezer izraeli hitelkártya adatait, valamint állítólag közzétették több tízezer, a világ számos táján élő zsidó adatait is. Az adatlopás Izrael állítása szerint csak minimális pénzügyi kárt okozott, de erősítette azokat az aggodalmakat, hogy a zsidó állam ellenségei esetleg lopott adatokkal élhetnek vissza.

Danni Ajalon izraeli külügyminiszter-helyettes a terrorizmushoz hasonló cselekménynek nevezte ezeket a támadásokat, és izraeli válaszcsapással fenyegetőzött miattuk. Ezután egy izraeli hacker több mint kétszáz szaúdi hitelkártya adatait hozta nyilvánosságra egy lapjelentés szerint, ezt azonban egy vezető beosztású szaúdi banktisztviselő cáfolta. Magukat gázai övezeti hackereknek nevező internetes kalózok a múlt hét végén megtámadták az izraeli tűzoltóság honlapját.

Az OxOmar néven jelentkező internetes kalóz pedig, aki állítása szerint a Névtelen Szaúdi Hackerek nevű vahhábita csoporthoz tartozik, hétfőn ismét hallatott magáról, előre bejelentetve, hogy a nap folyamán megtámadja az izraeli tőzsde és a légitársaság honlapját.
 

[popup][/popup]