Zsidó helyett üldözött:

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az önkormányzat nem határozhatja meg, nem véleményezheti, mi kerüljön
egy emléktáblára – mondta az I. kerületi önkormányzat sajtóreferense
szerdán az MTI-nek; Blázsovits Lívia közlése szerint a Carl Lutz
emléktáblájának elhelyezéséről szóló előterjesztés kapcsán “hivatali
eljárási hiba” történt, amelyet ki fognak javítani.

 

forrás:hvg.hu

 

Az LMP szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a második világháború idején budapesti zsidókat mentő svájci diplomata, Carl Lutz emléktáblájáról törölnék a “zsidó” szót; az I. kerület fideszes vezetése az önkormányzat csütörtöki ülésén készül cenzúrázni – írták.

Mint kifejtették: Mathauser András, az LMP egyik kerületi bizottsági tagja figyelt fel arra, hogy az Aczél Péter főépítész által előterjesztett, Nagy Gábor Tamás fideszes polgármester által aláírt előterjesztésben az emléktáblára írt szövegből – amelyet a diplomata nevét viselő alapítvány írt – kicenzúrázták a “zsidó” szót, amit “üldözött”-re cseréltek.

Az LMP helyi képviselője, Váradiné Naszályi Márta az önkormányzat csütörtöki testületi ülésén módosító indítványban fogja kérni, hogy az alapítvány eredeti szövege kerüljön az emléktáblára – írta a párt a közleményben.

Az I. kerületi sajtóreferens kiemelte: az önkormányzat nem határozhatja meg, nem véleményezheti, mi kerüljön egy emléktáblára. Az említett határozati javaslatot javítani fogják, és csütörtökön a képviselő-testület elé már egy olyan előterjesztés kerül, amelyben nem szerepel a szöveg. A képviselő-testület csak arról dönt, hozzájárul az emléktábla felállításához, vagy nem – tette hozzá Blázsovits Lívia.
 

[popup][/popup]