Súlyos vádak Olmert ellen

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A tavalyi libanoni háború eseményeit vizsgáló úgynevezett “Vinograd bizottság” előzetes jelentése súlyos vádakkal illeti Ehud Olmert izraeli miniszterelnököt, Amír Perec védelmi minisztert és Dan Haluc időközben lemondott vezérkari főnököt. A jelentés szerint a háborút “elsietetten” kezdték el, elérhetetlen célokat tűztek ki, a vezérkari főnök rákényszerítette elképzeléseit a politikai vezetésre és nem terjesztett elő alternatív megoldásokat.

  ehudolmert1.jpg  
  Ehud Olmert  

Ellenzéki politikusok a kormány lemondását, illetve előre hozott választások kiírását javasolják, Olmert kifejtette, hogy csak a jelentés hivatalos nyilvánosságra hozatala után fog állást foglalni. Általános vélemény szerint a kormány nehezen kerülheti ki a válságot és ha Olmert nem is mond le, mindenképpen kormánya összetételének alapos megváltoztatására kényszerül.

A gázai övezetben időközben folytatódtak az összetűzések. Négy palesztin vesztette életét, amikor az izraeliek tüzet nyitottak egy csoportra, amely robbanóanyagot próbált elhelyezni a határmenti kerítés közelében. Jerikó környékén izraeli katonák nyolc, terrorista tevékenységgel gyanúsított személyt tartóztattak le. Az egyiptomi biztonsági szolgálat Gázában tartózkodó képviselője felszólította a palesztin szervezeteket, vessenek véget “semmirekellő” rakétatámadásaiknak izraeli területek ellen, mert azok csak a fogolycsere-megállapodást késleltetik. Izraelt felszólította, a nyugalom helyreállítása érdekében tanúsítson visszafogottságot.

 

Yehuda Lahav, Tel-Aviv

 

(Forrás: Népszava)

[popup][/popup]