Szíria elfogadta az Arab Liga béketervét

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az iszlámon gúnyolódik a szatirikus baloldali magazin – Leégett a szerkesztőség

forrás:hetivalasz.hu

„Száz botütés, ha nem röhögi magát halálra”, hirdeti a párizsi lap címlapján egy mosolygó Mohamed próféta. Ebből még baj lehet, a párizsi lap szerkesztősége azonban – látva, miként nyer teret Észak-Afrikában az iszlamizmus – tudatosan provokál.

A lap korábban is gúnyolódott már az iszlám valláson, és annak prófétáján. Többek között leközölte azon dán karikatúrákat, amelyek egyikén Mohamed próféta turbánja nem más, mint egy meggyújtott bomba. De a lap – amely a francia laicizmus elkötelezett híve – valamennyi vallást már nevetség tárgyává tette: így rendszeresen gúnyolódik katolikus papokon vagy zsidó rabbikon is.

Ezúttal azonban az egész számot az iszlámnak szenteli. Charlie Hebdo helyett – utalva a shariára – Charia Hedbo („sharia hetilap”) néven jelenik meg. A lap egyenesen Mohamed prófétát nevezte ki főszerkesztőjének, hogy így „ünnepelje” a tunéziai iszlamista párt győzelmét. A lapban lesz egy szerkesztői bevezető, amit Mohamed nevében ír a szerkesztőség. Az újságírók már most köszönetet mondtak azonban azért, hogy „Mohamed elvállalta a szerkesztői feladatokat”.

Az iszlám szervezetek tiltakoznak. A lap azonban egy karikatúrával válaszol nekik, amelyen Mohamed próféta piros bohócorral látható, alatta a felirat: „igen, az iszlám összefér a humorral”.

A reakciók azonban nem ezt mutatják: már szerda reggel molotovkoktélos támadás érte a párizsi szerkesztőséget, amely teljesen leégett. A szerkesztőség tagjai közül senki sem sérült meg, de iszlám szervezetek bejelentették: a Mohamed-ellenes különszám miatt levadásszák a lap munkatársait, akik időlegesen – további támadások elől – a balliberális Libération szerkesztőségében húzzák meg magukat.

Hogy valóban muzulmánok követték el a támadást, egyelőre még nem biztos. A francia belügyminiszter sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta ezt az információt. A szélsőjobboldal azonban azonnal muzulmánellenes kampányba kezdett: a Nemzeti Front elnöke, Marine Le Pen a támadás után kijelentette: ezek szerint Franciaország már ott tart, hogy nem lehet megsérteni a shariát.
 

[popup][/popup]