Javaslat újabb átnevezésre

Írta: Fekete Vipera - Rovat: Hírek - lapszemle

A napokban sokat lehetett olvasni arról, hogy miként képzeli a kormány a
Kossuth tér 1945 előtti állapotának visszaállítását. Szobrokat
cserélnének le, mozgatnának ide-oda, állítanának vissza, stb… Persze
Károlyi és a baloldaliságát nyíltan vállaló József Attila is repülne. 

 

 

forrás: kispest.blog.hu

 

Helyükre Andrássy Gyula és Gróf Tisza István kerülne. Mondjuk ezek után azt is el tudom képzelni, hogy József Attilát akár a tankönyvekből is törölnék. Elvégre hogy nézne már ki, ha a Nemzeti Hitvallás mellé egy illegális kommunista verses kötete kerülne a kisiskolások polcára.

A kis elkalandozás után térjünk vissza az eredeti témánkhoz. A Nemzeti Ügyek Kormánya ugyebár szívén viseli az 1944 előtti állapotok visszaállítását és a különféle átnevezések ügyét. Ezzel kapcsolatban pedig lenne egy javaslatom Tarnai Richárd, Kispest országgyűlési képviselője felé, aki egyben kormánymegbízottként a Pest Megyei Kormányhivatalt is vezeti:

Régen volt Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegyében egy Zsidó nevű település, amely több évszázadon át létezett, egészen addig, amíg egy bizonyos Endre László, Szálasi későbbi belügyi államtitkára, nem lett a megyei kormánymegbízott, akarom írni, alispán… Mivel a derék fajvédő politikust, (aki később elrendelte a gettók “felszámolását”…) annyira zavarta, hogy megyéjében egy Zsidó nevű település van, 1943-ban átneveztette a községet Vácegresre. Na most már, nem lehetne kérni a mostani pest megyei kormánymegbízottól, hogy vizsgálja felül ezt a nyíltan rasszista indíttatású döntést?

Amennyiben a nemzeti együttműködés kormánya szerint vissza kell térni a két világháború közötti legitim időkbe, akkor nem lehet hagyni, hogy egy ősi magyar település olyan nevet viseljen, amelyet egy nyilas politikus adott olyan eszméktől vezérelten, amelytől nyilván a mai magyar kormány is elhatárolódik.

A dolog pikantériája, hogy Zsidó településnévnek semmi köze sem a néphez, sem a valláshoz, hanem az ősi Sydo nemzetséghez köthető, amelyből például a Csákyak is származnak. Szóval, elég megalapozottnak látom, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal újra elővegye ez ügyet…

Persze azt is megértem, ha most erre nincs ideje Tarnai Richárdnak, elvégre az általa vezetett Kormányhivatal megyéje van a legnagyobb bajban az egész országban. Tavasszal gyerekek százai várták hiába az ebédet a megyei iskolákban, szeptemberben nem kapták meg a tankönyveiket, most pedig 17 iskolában fáznak, mert a megye nem tudja kifizetni a számlákat. Valóban, először a pest megyei kisiskolásokon kéne segítenie a Kormánymegbízott Úrnak. Kár hogy erre az elmúlt 10 hónapban képtelen volt.
 

[popup][/popup]