ENSZ: a palesztin intézmények képesek ellátni egy állam feladatait

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az ENSZ különleges közel-keleti békekoordinátora szerint a palesztin
intézmények fejlődése elért arra a szintre, hogy képesek ellátni egy
állam feladatait. 

 

 

forrás:hvg.hu

 

Az eredményekről Robert Serry egy szerdai sajtótájékoztatón beszélt Jeruzsálemben, de figyelmeztetett arra, hogy különbség van a között, amit a Palesztin Hatóság elért, és a között, ahol a politikai békefolyamat tart.

A koordinátor a Palesztinát segélyező adományozó csoport vasárnapi New York-i értekezletének készítette az ismertetett jelentést, amelyben áttekinti, hogy a különféle területeken milyen kapacitásokat fejlesztettek ki egy két évvel korábbi felajánlás alapján. Serry a közigazgatást, az igazságszolgáltatást, az emberi jogokat, a termelő szférát, az oktatást és kultúrát, a közegészségügyet, a szociális ellátó rendszert és az infrastruktúra kiépítését vizsgálta.

“Mivel elhúzódó megszállás közepette nem lehet mindent elérni, az államépítés további feladatai megkövetelik, hogy a politika kéz a kézben haladjon a terepen elért , mély benyomást keltő fejlődéssel” – mondta a megbízott. Serry a megoldandó ügyek között sorolta föl a mozgásszabadság korlátozását Ciszjordániában, a növekvő zsidó telepeket és a Palesztin Hatóság költségvetési deficitjét, valamint a biztonság hiányát a Gázai övezetben.
 

[popup][/popup]