Az izraeli hadsereg egy lehetséges harmadik intifádára készül

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Miközben a palesztinok arra készülnek, hogy benyújtsák felvételi
kérelmüket az ENSZ-ben, az izraeli hadsereg is készül: arra, hogy a
helyzet komolyra fordulhat.

 

 

forrás:metropol.hu

 

A palesztinok által az ENSZ-beli fellépés idejére bejelentett tiltakozások és tüntetések miatt sok izraeli illetékes megkongatta a vészharangot. Avigdor Liberman külügyminiszter szerint a Palesztin Hatóság “még sohasem látott vérfürdőt” tervez. Ejal Eizenberg dandártábornok, a hazai front parancsnokságának vezetője attól tart, hogy az “arab tavaszt” rövidesen “iszlamista tél” követheti.

Miki Edelstein, a gyalogos és ejtőernyős kommandósok parancsnokságának tábornoka szerint a hadsereg egy sor lehetséges forgatókönyvvel számol. “A legrosszabb forgatókönyv szerint háború lesz és terrorizmus, és fel vagyunk készülve erre” – mondta. Izrael azonban mindent meg akar tenni azért, hogy a közvetlen konfrontáció kockázata a lehető legkisebb legyen – tette hozzá.

A katonák olyan utasítást kaptak, hogy a ciszjordániai palesztin városokban ne lépjenek közbe, ott a Palesztin Hatóság dolga a tüntetések kezelése – mondta Edelstein. – Lehetséges azonban, hogy az izraeli hadseregnek “biztosítania kell szuverenitásának tiszteletben tartását határa mentén, ahol provokációk történhetnek”.

Az izraeli mesterlövészeket felszerelik olyan speciális célzóeszközökkel, amelyekkel több mint egy kilométer távolságból nem halálos lövéseket tudnak leadni a tüntetők lábára. “Ha civilekkel kerülnek szembe, katonáink kockázatot vállalnak, és visszafogottságot tanúsítanak – ígéri Edelstein. – Gumilövedéket nem fognak használni, éleslőszert pedig csak végső esetben, ha életüket fenyegetik terroristák.”

Két dandárt telepítenek összesen hatezer emberrel Ciszjordániába, de létszámuk szükség esetén gyorsan növelhető. Az összeütközések legvalószínűbb helyszínei a Ciszjordánia és Izrael határán lévő katonai ellenőrzőpontok lesznek a tábornok szerint.

A katonák arcvédő sisakot, plexipajzsot és nagy mennyiségű könnygázt kapnak, valamint halált nem okozó eszközök egész arzenálját, köztük több mint húsz olyan ágyút, amely elviselhetetlenül bűzös folyadékot lövell ki, és hatása legalább két órán át tart. Lesz olyan hordozható – nagy erejű hangosbeszélőhöz hasonló – készülékük is, amely fájdalmasan éles zajjal űzi el a tüntetőket.

Izraeli médiajelentések szerint ezenkívül rendőrök és határőrök 7500 főnyi egysége részesül jelenleg intenzív fizikai és lélektani kiképzésben, hogy megbirkózzon a lehetséges tiltakozó tüntetésekkel. Nekik kell majd szembeszállniuk az ilyen akciókkal az izraeli megszállás alatti Kelet-Jeruzsálemben, illetve a zsidó államon belüli arab-izraeli városokban. 

[popup][/popup]