Zaklatás miatt kihallgatták a jobbikos Zagyva Gyulát

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Két rendbeli, személy elleni erőszakos cselekménnyel fenyegetve,
társtettesként elkövetett zaklatás vétségének megalapozott gyanúja miatt
hallgatta ki a Központi Nyomozó Főügyészség kedden Zagyva György
Gyulát, a Jobbik országgyűlési képviselőjét. A főügyészség közleménye
szerint a képviselőt gyanúsítottként hallgatták ki a “vétségnek minősülő
cselekmény” miatt, amelyet két évig terjedő szabadságvesztéssel is
büntethetnek.

 

forrás: nepszava.hu

 

A gyanú szerint Zagyva 2010. augusztus 3-án délután a Verőce külterületén megrendezett Magyar Sziget Fesztiválon egy faházban a Hetek című hetilap két munkatársát – bűntársa közreműködésével – “személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetésével” fenyegette meg. Több becsmérlő, fenyegető, szidalmazó kijelentés után, Zagyva azt mondta a szerinte az “ellenséges tábort képviselő” újságíróknak, hogy legszívesebben “széttépné és felkoncolná” őket – közölte az ügyészség. A képviselő beszélgetés közben a kezében lévő ostorral mindvégig hadonászott, azzal egy alkalommal az egyik újságíró felé ütött, de nem találta el a sértettet. Zagyva azzal fenyegette meg az újságírókat, ha a faházban történtekről bárkinek beszélni mernek, vagy megírják, akkor “nekik annyi lesz”. A Hetek beszámolója szerint a képviselő azt mondta: olyan területre tévedtek, ahol vége a demokráciának, és ott azt tehetnek velük, amit akarnak. Az idézet szerint úgy fogalmazott: “lehúzhatnánk a gatyátokat, és meg…nánk titeket, ha innen kikerülnétek, senki sem hinné el.”

Zagyva tegnap a megalapozott gyanú ellen panaszt jelentett be, majd vallomást tett, tagadva a terhére rótt bűncselekmény elkövetését. A képviselő mentelmi jogát az Országgyűlés június 29-én felfüggesztette.

Zagyva ellen egy másik, rendzavarási ügyben is eljárás indulhat. Az idei Sziget Fesztiválra a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom – amelynek a képviselő a tiszteletbeli elnöke – mintegy 70 tagja próbált bejutni, de a biztonsági őrök nem engedték be őket, mire dulakodás alakult ki. Zagyvát, aki ellenállt a rendőri intézkedésnek, előállították. Kihallgatásán írásos nyilatkozatot tett, hogy nem mond le mentelmi jogáról. Másnap azonban már azt közölte: mégis lemondana róla, hogy “kiderüljön az igazság”.
 

[popup][/popup]