Küzdelmek a Holokauszt Emlékközpontban

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Ügyvezető igazgatót választanak ma a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont
élére. Úgy hírlik, egyetlen pályázó van: az intézmény jelenlegi
megbízott vezetője, Szita Szabolcs történész. Sokkal érdekesebb az, ami a
kulisszák mögött történik.

 

 

 Forrás: Népszabadság / Czene Gábor /

 

Többek szerint az emlékközpontban személyes érzelmektől is fűtött politikai tisztogatás zajlik. Szita Szabolcs visszautasítja a vádakat, ahogyan Haraszti György, a munkáltatói jogokat gyakorló holokauszt közalapítvány kuratóriumi elnöke, egyetemi tanár, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem tanszékvezetője is.

A viták hátterében ott bujkál a kérdés: változik-e a holokausztról szóló állandó kiállítás, és ha igen, az új koncepció mennyiben igazodik a jobboldali kurzus elvárásaihoz?

Az emlékközpont korábban a jobboldali hatalom „természetes szövetségese”, a katolikus egyház haragját is kiváltotta, hisz a holokauszt kiállításon Prohászka Ottokár püspök a „konzervatív antiszemita ideológia egyik vezéralakjaként” jelenik meg. Idén tavasszal Gál András Levente közigazgatási államtitkár borzolta a kedélyeket, aki közölte: át kell értékelni a kiállítás egy részét, mert „felesleges feszültségeket kelt”. Időközben bekövetkezett az, amit már sejteni lehetetett: leváltották Harsányi Lászlót, az addigi ügyvezető igazgatót, és helyére – ideiglenes megbízással – Szita Szabolcsot nevezték ki. A tisztség elnyerése nagy elégtételt jelentett számára. Pár éve (Harsányi állítása szerint a költségvetési megvonások, tehát anyagi okok miatt) Szita többedmagával távozni kényszerült a Páva utcából. Munkatársaival erkölcsi győztesként térhetett vissza.

Haraszti György szerint alaptalanok a politikai tisztogatásról szóló vélekedések. A 17 státuszban lévő belső munkatárs közül a korábbi ügyvezető igazgatót is beleszámítva, három embert bocsátottak el („szigorúan szakmai szempontok alapján”).

A kuratóriumi elnök ugyanakkor nem zárta ki annak „elvi lehetőségét, hogy amennyiben a szakmai szempontok megkívánják, korlátozottan lesznek még személycserék”. Egyébiránt „őszintén meglepődött és sajnálja”, hogy egyetlen ember indult az ügyvezető igazgatói posztra kiírt pályázaton. Haraszti György úgy érzi, elvárható lett volna, hogy néhányan azok közül is vállalják a megmérettetést, akik máskülönben bírálják a központ működését. Szita Szabolcs szerint sem lehet tisztogatásról beszélni. Ami a holokauszt állandó kiállítás tartalmát illeti, elmondta: bizonyos részeken illene korrigálni (konkrétumot nem említett), de pillanatnyilag egyetlen fillér sincs új kiállítás megrendezésére. Az esetleges változtatások amúgy is csak egy szakmai bizottság hozzájárulásával képzelhetők el.

A Holokauszt Emlékközpont egyik névtelenséget kérő volt vezetője ellenben állítja, hogy ez nem felel meg a valóságnak. Tájékoztatása szerint az emlékközpont avatása után tényleg megállapodás született arról, hogy a nagyobb tapasztalatokkal bíró Magyar Nemzeti Múzeum készíti el a holo kauszt állandó kiállítást, de aztán a múzeum a jogokat átadta a Páva utcának.

Így tudja Harsányi László, a menesztett igazgató is. Ő azokkal ért egyet, akik szerint tisztogatás folyik a központban. A maga részéről pert indított, amiért szerződése lejárta előtt, indok nélkül eltávolították posztjáról.
 

[popup][/popup]