WikiLeaks: A zsidók és a romák a Jobbik árnyékában is veszekednek

Írta: NOL - Rovat: Hírek - lapszemle

Jeff Levine ügyvivő, aki April Foley és Eleni Tsakopoulos Kounalakis nagykövetasszonyok budapesti tartózkodása közti időszakban látta el az Egyesült Államok képviseletét, meglepődve vette tudomásul, hogy a roma és zsidó közösségek még a Jobbik növekvő népszerűsége ellenére sem tudnak együttműködni, sem egymással, sem saját közösségeiken belül – derül ki egy a WikiLeaks által pénteken nyilvánosságra hozott diplomáciai táviratból.

2011. szeptember 4. / Forrás: NOL

A Jobbik európai parlamenti választásokon elért sikere után (a szavazatok csaknem 15 százalékát nyerték meg) az amerikai ügyvivő a zsidó és roma közösség vezetőivel találkozott, hogy felmérje a hangulatot és tájékozódjon, mit terveznek lépni ezek a közösségek a szélsőséges párt népszerűségének növekedésével szemben. A válasz lesújtó: semmit.

A 2009. június 29-i keltezésű távirat szerint külön-külön meghallgatták Dr. Feldmájer Péter, Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) országos elnökének, Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség alapítójának, a Chábád-Lubavics zsidó közösség vezetőjének, Aba-Horváth István, a Hajdú-Bihar megyei területi cigány kisebbségi önkormányzat elnökének és Makai István, a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnökének véleményét.

– A várakozásokkal ellentétben csak mérsékelt aggodalmuknak adnak hangot, és nincs világos stratégiájuk arra nézve, hogyan állítsák meg a Jobbik népszerűségének növekedését. Az egyes csoportokon belüli és a csoportok közti ellentét is nehezíti a szélsőséggel szembeni közös fellépést – állapítja meg a távirat. Makai István azt mondta, elképzelhető, hogy a romák “talán” tömegesen Amerikába menekülnek, de a közösségek alapvetően kivárnak.

A távirat azt is megállapítja, hogy a roma és a zsidó közösség nem tekinti partnernek egymást. A zsidó közösség megosztott, a többség nem vallásos, a vallásosak pedig több különböző csoporthoz tartoznak, melyek a nagyobb befolyás és anyagi támogatás érdekében egymást marják a a hatalomért és a legitimációért. A találkozó végén Feldmajer megkérte az amerikaiakat, hogy ne szerepeltessék egy cikkben a nagykövetség honlapján Köves Slomóval. Mint mondta, “az olyan lenne, mintha a püspököt meg a boszorkányok vezetőjét egymás mellé állítanák.”

A roma közösség szélsőségességre adott válaszát is a belső megosztottság akadályozza. Náluk – a távirat elemzése szerint elsősorban etnikai és ideológiai megosztottság van. A távirat megemlíti, hogy Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke ellen nemrég vádat emeltek. Mohácsi Viktória, európai parlamenti képviselő és Kállai Ernő kisebbségi ombudsman pedig megvallják, ha a helyzet Magyarországon romlik, elhagyják az országot.

A távirat rávilágít: a roma közösség azért sem tud egységbe kovácsolódni, mert vezetőit nem kitermeli, hanem azokat különböző politikai pártok válaszják ki saját roma képviselőiknek. – Bár gyakran lenyűgöző személyiségek, nem feltétlenül élvezik a közösség széles támogatását – állítja a bizalmas távirat.

Jeff Levine ügyvivő megjegyzésként hozzáfűzi, hogy bár mindkét közösség vezetői aggodalmukat fejezték ki, egyik oldalon sem készülnek világos válasszal. – Az azonban világos, hogy ezek a csoportok nem fognak együttműködni, hogy kezeljék a helyzetet – állítja Levine. És az sem valószínű, hogy bármelyik csoport egységes álláspontot fogalmazna meg a belső megosztottság miatt.
 

[popup][/popup]