Amerikai és izraeli befektetők állnak a verespataki arany kitermelését tervező vállalat mögött

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Dúsgazdag amerikai és izraeli üzletemberek állnak a kanadai Gabriel
Resources vállalat mögött, amely 80 százalékos részesedéssel bír a
verespataki arany- és ezüstkitermelést tervező Rosia Montana Gold
Corporation (RMGC) kanadai-román vegyes vállalatban – írta szerdán a
román média.

 

forrás: nepszava.hu

 

A Ziarul Financiar című román gazdasági-pénzügyi napilap szerdai elektronikus kiadásában arról írt, hogy a világgazdaság jelentős befektetői állnak a romániai beruházás mögött, akik közül a három legjelentősebbet említ, az amerikai John Paulsont és Thomas Kaplant, valamint az izraeli Beny Steinmetzet. A három befektető a lap szerint már több százmillió dollárt fordított a verespataki beruházásra.

A lap szerint a Gabriel Resources 2009 végén jelentette be, hogy a Paulson & Co. és az Electrum Strategic Holdings 18-18 százalékkal a legnagyobb részvényesei a Gabriel Resourcesnak, őket követi az amerikai Newmont Mining Corp, amely a világ egyik legnagyobb aranykitermelő vállalata, és a BSG Capital Markets, amely része a Beny Steinmetz Groupnak (BSG). Ez utóbbi kettő 9-9 százalékos részesedéssel rendelkezik.

A lap szerint mindhárom beruházó az arany piacán fontos befektetőnek számít. Az újság megemlíti, hogy Paulson a Forbes magazin toplistája szerint a világ 39. leggazdagabb milliárdosa, vagyonát 16 milliárd dollárra becsülik. Thomas Kaplan az 1,7 milliárd dollárra becsült vagyonának nagy részét a földgáz kitermeléséből teremtette, az izraeli Beny Steinmetz pedig gyémántból és aranyból gazdagodott meg. Vagyonát 6 milliárd dollárra becsülik, ő Izrael második leggazdagabb üzletembere.

Az RMGC Verespatakon (Rosia Montana) tervezi megnyitni Európa legnagyobb külszíni aranybányáját, ahol ciántechnológia alkalmazásával 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt akar kibányászni. A beruházás elindításához az RMGC a környezetvédelmi engedélyt kell még megszerezze a román hatóságoktól. Erről a román kormánynak kell döntenie egy kormányközi szakértői bizottság javaslata alapján, amely a beruházás környezeti kockázatait vizsgálja.
 

[popup][/popup]