Iráni elnök: Izraelnek nem lesz helye a Közel-Keleten

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az iráni elnök szerint Izraelnek nem lesz helye a közel-keleti térségben a palesztin állam megalakítása után. 

 

 

forrás:hirado.hu

 

Mahmúd Ahmadinezsád erről pénteken beszélt Teheránban, a palesztinokkal való szolidaritás és az Izrael-ellenesség jegyében Iránban az 1979-es iszlám forradalom óta minden évben megrendezett al-Kudsz-(Jeruzsálem-)napi nagygyűlésen.

A palesztin állam megalapítása lehet “az első lépés a szent cél, egész Palesztina felszabadítása” felé – mondta a keményvonalas iráni elnök. Soha nem szabad elfelejteni, hogy ez a végső cél. Ha elfelejtenénk, az “egyenlő lenne az öngyilkossággal”, “lehetőséget adnánk vele az ellenségnek, amely pedig már az összeomlás szélén áll, közel ahhoz, hogy eltűnjön” – mondta Ahmadinezsád.

A palesztin vezetés szeptemberben New Yorkban, az ENSZ Közgyűlésének éves ülésszakán kérni fogja, hogy a világszervezet vegye föl tagjai közé Palesztinát mint önálló államot. A palesztinok arra hivatkoznak, hogy nincs esély rá, hogy belátható időn belül újrainduljanak a béketárgyalások a zsidó állammal. A kezdeményezést minden bizonnyal megvétózza az Egyesült Államok, a Biztonsági Tanács állandó tagállama.

Ahmadinezsád pénteki teheráni szónoklatában – immár rutinszerűen – ismét heves kirohanást intézett Izrael ellen. “Minden igazhitűnek arra kell összpontosítania, hogy eltűnjön a cionista rezsim”, mert ha csak “jottányit is megtart Palesztina területéből, rákos daganatként” kifejlődik, és csapásokat mér az egész világra” – mondta.

Szerte Iránban voltak al-Kudsz-napi felvonulások. Teheránban több tízezren vonultak az utcára. “Halál Izraelre, halál Amerikára” – skandálták. 

[popup][/popup]