Helyreállítják az óvárost körülvevő falat Jeruzsálemben

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Hamarosan teljes pompájában látható Jeruzsálem óvárosának legnagyobb
kapuja, a Damaszkuszi kapu, amelyet több évi munkával korabeli fotók
segítségével állítottak helyre az izraeli örökségvédelmi hatóságok.

 

 

forrás: mult-kor.hu

 

Évszázadokon keresztül a látogatók, amikor megérkeztek Észak felől Jeruzsálembe, a Damaszkuszi kapun át léptek be a városba. A robusztus építményt 1538-ban II. Szulejmán szultán építtette. Az 1967-es hatnapos háború harcai során a Damaszkuszi kapu súlyos károkat szenvedett és a központi ablakmélyedés fölötti díszítőelemek is megsemmisültek. Újjáépítése az ősszel fejeződik be. A munkálatokat jól segítették azok a fotók, amelyeket 20. század elején készítettek a kapuról, amikor a várost még a britek uralták.

Jeruzsálem óvárosa mindig is az emberek érdeklődésének középpontjában állt és szerte a világból számtalan turistát vonz Izraelbe. A városfalak és kapuk az elsők, amelyeket mindenki látni akar az óvárosban, s ezért nagyon fontos számunkra, hogy mind a külföldi turisták, mind a helybéliek teljes szépségében láthassák az óvárost – hangoztatta a jeruzsálemi fejlesztési hatóság óvárosi térségért felelős vezetője.

A Damaszkuszi kapuról született a legtöbb dokumentum és a legtöbb fotó. Ezek jól segítették a pontos helyreállítását. Minden egyes díszítőelemet tanulmányoztak és a legapróbb részletekig helyreállítottak. Négy évvel ezelőtt kezdődött meg az óvárost körülvevő fal rehabilitációja és felújítása. A program része volt a teljes városfal és a nyolc közül öt kapu, köztük a Damaszkuszi kapu felújítása.

A fal teljes felújítása várhatóan az év végére készül el.
 

[popup][/popup]