Izrael is rábólintott az egyiptom rendrakásra

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az egyiptomi hatóságok egy egész hadseregcsoportot vezényeltek a
Sínai-félszigetre, hogy rendet teremtsen az utóbbi hónapokban beduin
törzsek ellenőrzése alá került térségben – erősítette meg az izraeli
védelmi minisztérium. 

 

 

forrás:  hvg.hu

 

Az izraeli közrádió hétfői híradása szerint a lépést Kairó egyeztette az izraeli kormánnyal, tekintettel arra, hogy a Camp David-i békeszerződésben a felek demilitarizált övezetté nyilvánították a Sínai-félszigetet.

Az egyiptomi hadsereg harckocsizó alakulatok által támogatott egységei el-Arís és Sejk-Zajád városokba, valamint a Gázai övezet és Egyiptom közötti Rafah határváros egyiptomi részébe vonultak be. A katonák feladata az, hogy rendet teremtsenek a Sínai-félszigeten, amelyet a februári egyiptomi forradalom után gyakorlatilag három nagy beduin törzs kerített hatalmába. A térségben gyakorivá váltak a terrorcselekmények, köztük az Izraelbe és Jordániába szállító gázvezetékek elleni robbantások.

A mostani a második alkalom a Camp David-i szerződés óta, hogy Izrael hozzájárul hadműveletek végrehajtásához a Sínai-félszigeten. Idén február elején Egyiptom két zászlóaljnyi katonát küldött Sarm-es-Sejk térségébe, akkor azok miatt az aggodalmak miatt, hogy palesztin csoportok a fegyvercsempészés fokozására használhatják ki a kairói rezsim meggyengülését.
 

[popup][/popup]