Nyílt levelet írt Orbánékhoz a Helsinki Bizottság a Magyar Sziget miatt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Helsinki Bizottság álláspontja szerint az ügyészségnek ki kell
vizsgálnia az eseményeket, a közjogi méltóságoktól pedig elvárható az
uszító kijelentések elítélése.
 

 

 

forrás: hirszerzo.hu

 

“Cinkos, aki néma” címmel címmel nyílt levelet írt a Magyar Helsinki Bizottság Orbán Viktornak, Schmitt Pálnak, Polt Péternek és Vona Gábornak a Magyar Szigeten elhangzott kijelentések miatt. Szerintük az elhangzott megnyilvánulásokra a szólásszabadság nem ad felhatalmazást. “Erőszakra, emberölésre uszítani senkinek nincs joga. Mivel a konkrét kijelentések egyes társadalmi csoportok tagjai ellen erőszakra hívnak fel, nagy valószínűséggel a közösség elleni izgatás bűntettét valósítják meg. Ezért a hatóságok kötelesek a büntetőjogi felelősségre vonás szükségességét megvizsgálni” – áll a levélben.

“Schmitt Pál miért marad néma?”

“A rasszista, uszító, nagy nyilvánosság előtt tett megnyilvánulások különösen veszélyesek akkor, amikor a magyar társadalomban magas fokú a kisebbségekkel szembeni intolerancia. Ezért – az esetleges büntetőjogi felelősségre vonás mellett – nagy jelentősége van annak, hogy az ország vezetői megszólalnak-e a kérdésben” – írja a Helsinki Bizottság.
 
A nyílt levélben Polt Péter legfőbb ügyésztől azt kérdezik, hogy az ügyészség vizsgálja-e a bűncselekmény gyanúját felkeltő megnyilvánulásokat. Orbán Viktor miniszterelnökhöz így szól a kérdés: “mikor készül nyilvánosan elítélni a magyar közbeszédben példátlan durvaságú nyílt uszítást?” “A magyar kormány fel kíván-e lépni az erőszakra való nyílt felhívás ellen, tekintettel arra is, hogy – a fenti kijelentésekkel egy tőről, a neonáci eszmékből fakadó – „egyenruhás bűnözéssel” szemben a kormány szigorú fellépést ígért?” – kérdezi a Helsinki Bizottság.

“A nemzet egységének megtestesítőjeként miért marad néma, amikor magyarok elleni erőszakra hívnak fel? Nem érzi-e, hogy megszólalásával egyértelművé kell tennie: hiába szerepel a – neonáci karlendítés miatt már amúgy is jelentős negatív nemzetközi sajtóvisszhangot kapott – rendezvény megnevezésében a „magyar” jelző, a gyűlöletkeltő mondatok nem a magyarság véleményét tükrözik?” – kérdezik Schmitt Pál köztársasági elnöktől.

Zsidózás, cigányozás a másik szigeten

Mint azt a pénteki Magyar Nemzet megírta: a Terrorelhárítási Központ (TEK) vizsgálatot indított az elhangzott gyűlölködő kijelentések miatt. Egy, a lapnak nyilatkozó büntetőjogász szerint egyes mondatokkal kapcsolatban felmerülhet a közösség elleni izgatás gyanúja. A lap úgy tudja, hogy a terrorelhárítás operatív eljárást folytat, amelynek a ténye sem nyilvános.

Az idén 11. alkalommal megrendezett Magyar Sziget fesztiválon Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője többek között azt a kérdést tette fel, hogy “bennünk lesz-e annyi, hogy le merjünk lőni egy rohadt, tetves zsidót?”. Kijelentette: “el kell jutni oda, hogy egy gépkarabélynak az elsütő billentyűjét valaki meg tudja húzni, esetleg akkor, hogyha egy másabb bőrszint lát”.

A Jobbik a hvg.hu megkeresésére a hét elején nem nyilatkozott arról, szövetségesének tekinti-e még a Betyársereget. Bertha Szilvia (Jobbik) azonban a Ma Reggel című műsorban csütörtökön többször kijelentette, hogy a Betyársereg nem stratégiai partnere a Jobbiknak.
 

[popup][/popup]