Mától kérhető az árfolyamrögzítés

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Nemzetgazdasági Minisztérium felhívja a pénzügyi nehézségekkel
küzdő devizahitelesek figyelmét, hogy mától élhetnek az árfolyamrögzítés
lehetőségével. Az árfolyamrögzítés igénylése után az adósok havi
törlesztőrészlete azonnal a kedvezményes árfolyamon kerül elszámolásra.
Az árfolyamrögzítés időszakának lejárta utána a havi törlesztőrészlet
legfeljebb 15 százalékkal lehet magasabb, mint az árfolyamgát
időszakában. Mindkét szabályozást a kormány rendeletben rögzíti.

 

 

 

forrás: klubradio.hu

 

Az augusztus 12-től igényelhető árfolyamrögzítéssel a kormány azoknak a deviza jelzáloghitel adósoknak nyújt segítséget, akik mindeddig – szerződés szerint, vagy kis késedelemmel fizették törlesztőrészleteiket, azonban az árfolyam jelentős gyengülése veszélybe sodorhatja törlesztőképességüket.

A kormány annak érdekében, hogy az érintett háztartásokat megóvja a nemzetközi tényezők okozta árfolyamváltozástól, a programban résztvevő deviza jelzáloghiteladósok számára a svájci frank árfolyamát 180, az euró árfolyamát 250, míg a japán jen árfolyamát 2,0 forinton rögzíti. Az árfolyamrögzítést választó adósok havi törlesztőrészlete 36 hónapos időszakra, de legkésőbb 2014. december 31-ig kerül rögzítésre.

Az árfolyamgát időszakának lejárta után a törlesztőrészlet legfeljebb 15 százalékkal lehet magasabb, mint az árfolyamgát időszakában, amely a jövő héten kormányrendeletben kerül rögzítésre.

Az árfolyamrögzítés időszakában az adósok a fenti kedvezményes árfolyamszinteken törleszthetik hitelüket, míg az árfolyamkülönbözet havi összege egy gyűjtőszámlán kerül elkülönítésre, amely immár forint alapú hitelként, és a bankok számára is törvényben előírt 3 havi bankközi kamatlábbal (BUBOR) kamatozik, ami jelenleg 6,09%. Ezáltal a bank nem tesz szert profitra a gyűjtőszámlára nyújtott hitelen.

Az árfolyamrögzítés igénylése egyszerű ügyintézéssel lebonyolítható, az adósoknak kizárólag egy minden bankra egységesen érvényes, fix áron szabályozott közjegyzői díjat kell fizetniük, más díj nem számolható fel.

Az egységes közjegyzői díj pontos összegét a legkésőbb jövő héten életbe lépő Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium miniszteri rendelete határozza meg. A programban mindenki részt vehet, akinek jelzáloghitele van, és megfelel a feltételeknek, függetlenül attól, hogy lakáscélú vagy szabad felhasználású jelzáloghitelt vett fel. Az adósok 2011. december 31-ig kérhetik pénzintézetüknél az árfolyamrögzítést.

[popup][/popup]