160 éve született Joseph Pulitzer médiacézár

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

160 éve született Pulitzer József, ismertebb nevén Joseph Pulitzer újságíró, médiacézár, a Pulitzer-díj, az amerikai újságírók legnagyobb presztízzsel járó díjának poszthumusz alapítója. Ő rakta le a ‘ new journalism’, az új típusú újságírás alapköveit.

  JosephPulitzer.jpg  
  Pulitzer József  

Pulitzer József 1847. április 10-én született Makón egy zsidó terménykereskedő fiaként. 17 évesen az Egyesült Államokba emigrált és már 20 éves korában megkapta az amerikai állampolgárságot. Házassága révén nagy vagyonra tett szert. 1876-ban kongresszusi képviselőnek választották.

St. Louis Post- Dispatch címmel 1879-ben megalapította első önálló újságját. Később megvásárolta a the New York World-öt, a Evening World-öt is. Hatalmas példányszámokat produkálva igazi naggyá nőtte ki magát. Ő tette a sajtót első ízben politikai nagyhatalommá.

Amerikában a társadalmi elismerést azzal vívta ki magának, hogy a Szabadság-szobor felállításához sajtókampányt szervezett, melynek révén gyűlt össze a szükséges pénz.

Pulitzer József volt az, aki kezdeményezte az újságírás egyetemeken történő oktatását, ezért újságíró fakultánst alapított a Columbia Egyetemen.

Magyarországon a rendszerváltozás után, 1990-ben adtak át először Pulitzer-díjakat.

Április 10-én Makó önkormányzata megemlékezést tart a világhírű médiacézár 160. születésnapja alkalmából. Makó város képviselő testülete, az idei évet PULITZER Évnek nevezte el.

 

(Forrás: OrientPress)

[popup][/popup]