Receptek, amelyek túlélték a holokausztot

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Családi történetekkel fűszerezett különleges szakácskönyv jelent meg az
Egyesült Államokban: a kiadványban a zsidó konyha olyan régi receptjei
szerepelnek, amelyek túlélték a holokausztot.

 

forrás: mult-kor.hu

 

A Recipes Remembered: A Celebration of Survival című kiadvány szerzője June Feiss Hersh, aki lengyel, osztrák, német, magyar, cseh, román, orosz, ukrán és görög családok történeteibe ásta bele magát. A könyvben 80 személyes történet és 175 régi kóser recept olvasható. Az eladásokból származó bevételekkel a zsidó örökséget gondozó New York-i múzeumot segítik.

A könyv érdekessége, hogy ha a családi emlékezet elhomályosult egy-egy receptnél, ünnepelt séfek és a gasztronómiában jártas szakemberek igyekeztek saját fortélyaikkal kiegészíteni, színesíteni a fejezetet. Az 56 éves szerző többek közt azért vetette papírra a történeteket, mert úgy gondolja, hogy eltűnőben vannak az amerikai emlékezetből a kelet-európai gyökerek. “Felemelően és pozitív csengéssel akartam megragadni történeteiket az ételeken és gyerekkorukon keresztül” – mondta.

A legmeglepőbb, ami az írónő számára kutatásai alatt világossá vált, hogy mennyire összetett, ellentmondásos is ez a világ. “Hogy jellemezne egy nőt, aki Németországban született, majd elmenekült, és Dominikán telepedett le, ahol aztán banánnal főzött, de csinált bécsi szeletet is. Zsidó vagy német szakács? Esetleg dominikai? Nem hinném, hogy azok, akik megveszik a holokauszt túlélők szakácskönyvét, csirkés rizs receptjére számítanak…” – fogalmazott.

Címkék:gasztronómia

[popup][/popup]