Eltávolítják az iPhone-okról az Izrael-ellenes alkalmazást

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Facebook után az Apple-t is arra kérte az izraeli kormány, hogy
távolítsa el az Izrael elleni újabb felkelésre, a harmadik intifádára
felszólító tartalmat.

 

 

forrás: hvg.hu

Az Apple eltávolítja A harmadik intifáda elnevezésű alkalmazást az iPhone és iPad felhasználói programjait tartalmazó App Store tárból, mert a cég szerint az „megszegi a fejlesztési alapelvekről szóló irányelveket azzal, hogy sértő az emberek egy nagyobb csoportjával szemben” – írja híroldalán a CNN.

Az Apple bejelentése előtt egy nappal Izrael diaszpóráért is felelős minisztere, Yuli Edelstein a cégnek küldött levelében aggályokat fogalmazott meg az új intifádára felszólító alkalmazás miatt és annak eltávolítását kérte. A tárcavezető szerint a program segítségével közzétett szövegek, cikkek és fotók alapján egyértelmű, hogy az alkalmazás Izrael-ellenes, ráadásul ahogy az elnevezéséből is kiderül, az Izrael elleni felkelésre szólít fel.

Az izraeli miniszter márciusban a Facebookot kérte arra, hogy távolítsa el a Harmadik Palesztin Intifáda címú oldalt, amelynek a cég eleget is tett. A közösségi oldal szóvivője szerint azért vették le a harmadik intifádát meghirdető, 350 ezer csatlakozót számláló oldalt, mert az erőszakra szólított fel. A Facebookon korábban több forradalmi arab országban is sikerrel szerveztek ellenzéki megmozdulásokat, tüntetéseket.

A Facebook alapítójának, Mark Zuckerbegnek írott akkori levelében az izraeli miniszter azt írta, hogy a szólásszabadság és a felbujtás, illetve erőszak közötti határt nem szabad átlépni. A palesztin Fatah egyik tagja kigúnyolta Izraelt az oldal eltávolítására vonatkozó kérése miatt – írta a BBC, amely szerint eltűnését követően már három másolat is megjelent az oldalról, ahová már hétezer palesztin csatlakozott.

[popup][/popup]