245 ezer zsidó holokauszttúlélő él a világ 90 országában

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Csaknem 80 évvel a holokauszt után mintegy 245 ezer zsidó túlélő él még a világ több mint 90 országában – derült ki a New York-i székhelyű Claims Conference kedden közzétett új demográfiai jelentéséből.

A képen Ottawában élő holokauszttúlélők és gyermekkori képeik (Forrás: Max and Tessie Zelikovitz Centre for Jewish Studies)

Mindeddig csak bizonytalan becslések álltak rendelkezésre arról, hogy a holokausztnak hány túlélője lehet még életben.

A jelentés szerint az érintettek majdnem fele, 49 százaléka Izraelben él, 18 százalékuk Nyugat-Európában, 16 százalékuk az Egyesült Államokban, 12 százalékuk pedig az egykori Szovjetunió területén. Európában a legtöbb túlélő – 21 900 ember – Franciaországban él, Németországban a számuk 14 200. A még élő magyar holokauszttúlélők számát 3500-ban adja meg a jelentés.

A túlélők száma gyorsan csökken, mert többségük idős ember, 20 százalékuk 90 év fölötti, átlagéletkoruk jelenleg 86 év. A legidősebb közülük 112 éves. A túlélők 60 százaléka nő, és 39 százaléka férfi. Túlnyomó többségük – 96 százalékuk – gyerekként élte át a holokausztot, a világháború végén átlagéletkoruk hét év volt.

Tavaly júniusban a német kormány beleegyezett abba, hogy 2024-ben további 1,4 milliárd dollárt fizessen kártérítésként holokauszttúlélőknek szerte a világon. Németország 1952 óta összesen több mint 90 milliárd dollárt fizetett kártérítésként a nácik által üldözött embereknek.

A Németországgal Szembeni Zsidó Anyagi Követelések Konferenciája (Claims Conference) számos kompenzációs programot működtet, amelyek keretében a túlélőknek közvetlenül fizetnek ki összegeket, illetve a szervezet több mint 300 szociális szolgáltatót is támogat, amelyek lakhatást, élelmezést és közlekedési szolgáltatásokat biztosítanak az érintetteknek. (MTI)

[popup][/popup]