Zsidó és magyar kötődések

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Kisebbség és többség között – A magyar és a zsidó/izraeli kulturális és etnikai identitás tapasztalata címmel rendeztek nemzetközi történészkonferenciát május 4-e és 6-a közötti a budapesti Balassi Bálint Intézetben.


Heti Válasz

 

Az egységes és egyetemes magyar kultúrát a nagyvilágban terjesztő, népszerűsítő intézmény rendezvényét Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter, valamint Aliza Bin-Noun izraeli nagykövet nyitotta meg. A konferencia előadásai, kerekasztal-beszélgetései során azt vitatták meg a Magyarországról, Erdélyből, Izraelből érkező, különféle világnézetű történészek, szociológusok, politológusok: milyen keretek és feltételek adódtak az elmúlt évszázadokban a magyar, zsidó és magyar-zsidó közösségeknek ahhoz, hogy megéljék etnikai, kulturális identitásukat.

„Ilyen magyarságtudományi konferencia még nem volt idehaza. Nem csak zsidósággal, nem is csak határontúli magyarsággal foglalkozunk, hanem mindkettővel. Mert van átjárás: kevesen tudják, hogy Izraelben többen nézik a Duna tévét, mint egész Észak-Amerikában. A két világháború közötti határontúli magyar elitekben pedig komoly szerepet játszott a zsidó polgárság” – mondja lapunknak Hatos Pál, a Balassi Bálint Intézet főigazgatója. „Azt próbáltuk megvizsgálni, hogyan működik-működött a zsidóság kisebbségben. Szerettük volna bemutatni, hogy Magyarország nem olyan egyszínű, ahogy az néha megjelenik a nyugati sajtóban. Amiképpen a zsidóságban is jelen voltak-vannak jobb- és baloldali, ortodox és szekuláris törekvések” – vélekedik Novák Attila történész, a Szombat folyóirat szerkesztője, a konferencia szakmai kurátora.

Külön aktualitást ad a tudományos seregszemlének, hogy a könnyített honosítás bevezetésével nemcsak a tudományos, hanem bizonyos szintig a közérdeklődés is a többes identitások felé fordult. Amiképpen az Egyesült Államokban lehet egyszerre valaki öntudatos amerikai és származására büszke magyar állampolgár, úgy Magyarországot is erősíti, ha valaki zsidó-magyarnak, vagy magyar zsidónak vallja magát.
A konferencián előadott többek között Kovács András szociológus, a Közép-Európa Egyetem professzora, Salat Levente a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem oktatója, a szintén kolozsvári Gidó Attila, Yuli Tamir, Izrael állam volt kultuszminisztere és Raphael Vago, a Tel-Avivi Egyetem történelemprofesszora. A konferencia előadásai nemsokára kötetben is megjelennek majd.

[popup][/popup]