99 évesen elhunyt az Eichmann-per főbírája

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Móse Landau vasárnap hunyt el, azon a napon, amikor
Izraelben megtartották a holokauszt emléknapját a II. világháború idején
meggyilkolt hatmillió zsidó emlékére

 

 

Forrás: Híradó

 

Móse Landau vasárnap hunyt el, azon a napon, amikorIzraelben megtartották a holokauszt emléknapját a II. világháború idejénmeggyilkolt hatmillió zsidó emlékére.

 

Kilencvenkilenc éves korában elhunyt az Eichmann-perfőbírája vasárnap, az izraeli holokauszt-emléknapon. Móse Landau halálánakhírét az izraeli kormány jelentette be vasárnap este.

 

Landau 1912-ben született Gdanskban, és a londoni egyetementanult jogot. 1933-ban, a zsidó állam létrejötte előtt 15 évvel települt átPalesztinába. Landau 1953-ban lett az izraeli legfelsőbb bíróság tagja, majdmegbízták azzal, hogy egy három tagú bíróság élén ítélkezzen azsidódeportálások egyik főszervezője, Adolf Eichmann felett. Az Eichmann-perután a legfelsőbb bíróság elnökévé nevezték ki. Az Eichmann-pert élőbenközvetítette az izraeli rádió, és az ottani közvélemény nagy érdeklődésselkövette nyomon az ötven éve lefolytatott bírósági eljárást. A per lényegesenmegváltoztatta a holokauszt-túlélőkhöz való viszonyulást, sokakban ugyanis csakekkor tudatosult, hogy milyen borzalmakat éltek át az európai zsidók avészkorszakban.

 

Móse Landau vasárnap hunyt el, azon a napon, amikorIzraelben megtartották a holokauszt emléknapját a II. világháború idejénmeggyilkolt hatmillió zsidó emlékére. A “végső megoldás” egyik fővégrehajtója, Adolf Eichmann a háború után Argentínába menekült. 1960-ban háromizraeli ügynök elrabolta, és különgéppel Izraelbe szállította. Jeruzsálembenbíróság elé állították. Adolf Eichmannt 1961. december 15-én kötél általihalálra ítélték, az ítéletet 1962. május 31-én hajtották végre.

 

[popup][/popup]