A holokauszt áldozatairól emlékezett meg a Ház

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A holokauszt magyar áldozatairól emlékezett meg hétfőn napirend előtt a Magyar Országgyűlés.
 

Forrás: MTI

Kövér László házelnök felhívta a figyelmet: 2001 óta minden évben április 16-án emlékezik meg az ország a holokauszt magyar áldozatairól, 1944-ben ugyanis ezen a napon lépett hatályba a zsidók vagyonának bejelentését és zár alá vételét előíró kormányrendelet.

Az Országgyűlés elnöke a holokausztot az egész magyar nemzet tragédiájának nevezve hangsúlyozta, évekkel korábban törvények sora rekesztette ki a nemzetből és a magyarságból zsidó honfitársainkat. “A deportálásokra az ország német megszállása után került sor, a magyar közigazgatási szervezet közreműködésével, a hazai közvélemény többségének bénultságával, vagy éppen közönyével kísérve” – fogalmazott.

Kövér László kiemelte: figyelmeztetni kell arra, minden körülmények között elfogadhatatlan, hogy embereket vallásuk, fajuk, származásuk, bőrszínük, nemzetiségük, anyanyelvük miatt megkülönböztessenek, elpusztítsanak. “Főhajtás közben figyelmeztetnünk kell magunkat: hétköznapi szegregációval, verbális erőszakkal is ráléphetünk arra az útra, amelyről olykor nem könnyű felismerni, hogy rossz irányba vezet, amelyről nehéz visszafordulni, és amely a múltban Auschwitzba vezetett” – jelentette ki.
 

[popup][/popup]