Mosolyogva várja a halált a mumbai merénylő

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Elutasították a bő két éve a nyugat-indiai Mumbaiban (Bombay) végrehajtott, 166 halálos áldozatot követelő merénylet egyetlen túlélő tettesére kiszabott halálbüntetés elleni fellebbezést.
 

A most 23 éves elkövetőt, a Kaszab (Mészáros) gúnynéven emlegetett pakisztáni Mohammed Adzsmal Amírt tavaly májusban ítélték el első fokon.

A pakisztáni férfi volt az egyetlen, aki életben maradt abból az állig felfegyverzett tízfős kommandóból, amely 2008 novemberében összesen 166 embert megölt, és további több mint 300-at megsebesített az India pénzügyi központjának számító, csaknem 14 milliós metropolis több pontján – két luxusszállodában, a főpályaudvaron és a helyi zsidó kulturális központban – végrehajtott összehangolt támadásban.

A három napon át tartó vérfürdőért India egy pakisztáni terroristacsoportot, a Laskar-e-Taibát tette felelőssé, a merénylet után ezért megszakadtak a béketárgyalások India és Pakisztán között. A két dél-ázsiai ország három háborút vívott egymással a Pakisztáni Iszlám Köztársaság 1947-es létrejötte óta. Újdelhi és Iszlámábád képviselői nem egészen két hete állapodtak meg arról, hogy ismét felújítják a béketárgyalásokat.

Kaszab börtönéből mosolyogva hallgatta végig a legfelsőbb bíróság zárt láncú videóhálózaton közvetített ítélethirdetését. Akarta a halált – mondta róla ügyvédje. Amírt 59 ember megölésével vádolják; hét gyilkosságért közvetlenül őt tették felelőssé, a többit a rendőrök által likvidált társával, Abu Iszmáillal hajtotta végre.

Indiában akasztással hajtják végre a halálos ítéleteket. Utoljára 2004-ben volt erre példa a dél-ázsiai országban. médiatörvény ellen megfogalmazott kritikáik miatt érik támadások a filozófusokat.  

[popup][/popup]