Megjelenik a Zsidóságról című kötet

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az író felidézte, hogy 1997-ben Láthatatlan hang címmel már közreadta zsidó tárgyú elmélkedéseit.
 

2010. december 9. / Kultúrport

 

“Az akkori címben szereplő szóképet Isten hangjaként értelmezem, ezt hallják a próféták és minden istenfélő ember. Ez a mi hangunk, a lelkiismeretünk hangja” – mondta Konrád György.

Mint kifejtette, néhány esszét a mostani, Zsidókról című könyvbe is átemelt, de helyet kapott benne a Berlin-Brandenburgi Művészeti Akadémia elnökeként tartott néhány előadása is. Mint kiemelte, a 228 oldalas új kötet nem folytatása a Harangjátékkal záruló trilógiájának.

“Jönnek sorban a könyvek, de nem tudom, hogy ez éppen illeszkedik-e hozzájuk” – fogalmazott.

Konrád György a címet a római történetírótól, Tacitustól kölcsönözte, aki De judaeorum írt könyvet.

“Gondolkodásom írásban csapódik le, hiszen folyamatosan jegyzetelgetek. Elmélkedéseimnek medret adnak az olyan kérdések, hogy ki vagyok, honnan jövök, merre tartok. Szeretek arra gondolni, hogy az egész emberiséghez tartozom, a legszűkebb közösségem pedig a családom. És persze még felsorolhatok más közösségeket is, amelyeknek tagja vagyok, például a zsidóké, a magyaroké, az európaiaké. Azt hiszem, mindannyiunk lelkiismereti kötelessége végiggondolni ezeket a viszonylatokat” – magyarázta az író.

Szerinte egy embernek nem csak egyetlen hovatartozása lehet. Mint mondta, ő zsidó és magyar is, és nem csak zsidó származású és magyar állampolgárságú.

A kötet szövegei 1986 és 2009 között keletkeztek. Konrád György úgy látja, az eltelt időben nem változott a zsidóságához való viszonya.

“A nyolcvanas években sokat időztem egy kis faluban, Csobánkán. A házat, amely egykor a harangozóé volt, a plébániától béreltem. Úgy alakult, hogy sokat beszélgettem Kapcsándi Zsigmond bencés atyával, főleg vallási kérdésekről. Akkoriban kezdtem többet olvasni a zsidóságról.

A beszélgetések során egyre jobban megértettük egymást és magunkat. Ahogy múlt az idő, egyre többet gondoltam a gyerekkoromra is, és azokra a gyerekekre, akikkel együtt kellett volna elégnem egy krematóriumban. Berettyóújfaluban ezer zsidó lakott, hárman maradtunk meg. Ma már egy zsidó sem él ott” – nyilatkozta az író, aki a berettyóújfalui zsinagógában szívesen látna valamilyen kulturális intézményt.

Arra is kitért, hogy elmélkedései a kötettel nem zárultak le.

“Csak az élet zárul majd le valamikor, amíg élek, mozogni fog a kezem, tehát írni fogok” – tette hozzá. Konrád György új könyvét csütörtök este mutatják be Budapesten.
 

[popup][/popup]