Elődje bírálja az izraeli kormányfőt a telepbővítések ügyében

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő helyében elődje, Ehud Olmert elfogadná az amerikai elnök kérését a zsidó telepek bővítésének 90 napos befagyasztásáról.
 


2010. november 26. / Hírszerző.hu

 

A három hónapra vonatkozó befagyasztást Barack Obama azért kérte, hogy folytatni lehessen a közvetlen tárgyalásokat a palesztin féllel a békemegállapodásról.

Ő nem utasítaná vissza Izrael legszorosabb szövetségesének kérését, nem kockáztatná a kapcsolatokat – fejtegette külföldi tudósítóknak Olmert, aki ritkán jelenik meg a nyilvánosság előtt, amióta korrupció vádja miatt kénytelen volt lemondani 2009 elején.

Szerinte Netanjahu és az Obama-kormányzat egy jelentéktelen kérdés miatt vesztegeti az időt, ahelyett, hogy az izraeli-palesztin konfliktus központjában álló, lényeges ügyekre összpontosítana.

Olmert megerősítette, hogy hivatali ideje alatt a máig legmesszebb menő ajánlatot tette a palesztinoknak, beleértve a megszállt területek 94 százalékának visszaadását, a maradék 6 százalék elcserélését, és azt, hogy a jeruzsálemi óvárost a szent helyekkel együtt kormányozza közösen Izrael a palesztinokkal, Jordániával, Szaúd-Arábiával és az Egyesült Államokkal. A palesztinok soha sem válaszoltak az ajánlatra, ami történelmi hiba volt – vélekedett.

 

[popup][/popup]