Éljen Hitler! – Vona szerint hiánypótló cikk?

Írta: HetiVálasz - Rovat: Hírek - lapszemle

Adolf Hitlert ünnepli vezető cikkében a Kuruc.info hírportál. A diktátor éppen 121 éve született, ezen évforduló alkalmából olvasható a portálon a dicsőítő hangvételű iromány hasonló kijelentésekkel: „emléke örökké ott él minden igaz európai, szabadságvágyó hazafi szívében”.
 

 

“Ma ünnepel a világ és Európa értelmesebb része” – így kezdődik a cikk, mely a német történelem leghírhedtebb személyének pozitív tulajdonságait hangsúlyozza.

A portál írása szerint Hitler mellett szól, hogy támogatta a családalapítást és megszüntette a munkanélküliséget, növelte az ipari termelést, fellendítette a mezőgazdaságot; „megelőző csapásként” csak azért támadta meg a Szovjetuniót, hogy megmentse Németországot és Európát a kommunista uralomtól.

„Politikusként népe és országa javát szolgálta, emberként példát mutatott, nem dohányzott, nem ivott (Churchill annál többet), mindig ápolt volt és jó megjelenésű” – dicséri Hitlert J. M., a szerző, aki szerint a diktátor jelleme azért mégsem volt makulátlan: „természetesen Hitler is hozott rossz döntéseket, neki is voltak rossz napjai, de senki sem tökéletes és tévedhetetlen, ne várjuk el tőle sem” – fogalmaz.

A zsidók deportálásáról csak annyi említést tesz említést a Kuruc.info, hogy „a bűnözőket, munkakerülőket és a rend ellenségeit pedig munka és koncentrációs táborokba zárta”. A szerző később hazugságnak nevezi a holokausztot.

A Hitlert dicsőítő cikk mellett amúgy ott látható a Jobbik hetilapjának, a Barikádnak a reklámja a karját lendítő Vona Gáborral címlapján, „Áttörés” felirattal. Noha a radikális párt számtalanszor hangsúlyozta, hogy semmilyen kapcsolatban nem állnak a szélsőséges portállal, annak felületén a választásokat megelőzően ott villogott a Jobbik TV logója, és a Kuruc.infóra kattintva is a Jobbik kampányvideója töltődött be.

Vona Gábor amúgy a HVG-nek adott interjújában is megpróbálta kivédeni a vádat, hogy pártja túlságosan is „kesztyűs” kézzel bánik a portállal, valamint a pártból többen is „hiánypótló médiumnak” nevezték. „Egyébként azért tartjuk hiánypótlónak a kurucinfót, mert sok olyan téma jelenik meg, függetlenül a stílustól és a tálalástól, ami ezen az oldalon kívül sehol máshol nem kaphatna sajtónyilvánosságot” – vallotta be azért a Jobbik miniszterelnök-jelöltje, bár ekkor konkrétan a Kuruc.infón elsőként megjelenő Kubatov-videóra gondolt.

Sokan Novák Elődöt, a Jobbik alelnökét tartják a szélsőséges portál mögött álló egyik meghatározó személyiségnek, ám a radikális párt alelnöke perrel fenyegetett meg mindenkit, aki személyét vagy pártját bármilyen összefüggésbe hozza a Kuruc.infóval.

Hivatalos adat nincs arról, hogy kik a kuruc.info tulajdonosai, azonban Polgár Tamás blogger (alias Tomcat) Novák Elődöt nevezte meg szerkesztőként. Nováknak közös médiacége van a Polgár által főszerkesztőként azonosított Molnár Balázzsal. 

A portál címlapján található cikk szerint egyébként Hitlert személyét rengeteg valótlan rágalom és hazugság érte – a szerző bízik benne, hogy „a médiából ömlő hazugságok ellenére egyre többen ismerik, és értik meg az igazi Adolf Hitlert”.

 

[popup][/popup]