Csak a Fidesz-kétharmad állíthatja meg a Jobbikot

Írta: Heti Válasz - Rovat: Hírek - lapszemle

Kéri László szerint nem tragédia, ha alkotmányozó többséget szerez, a Fidesz Csak a Fidesz-kétharmad állíthatja meg a Jobbikot. A zsidóellenesség csak hab, márpedig torta nélkül nincs hab sem – magyarázta állítását a politológus.

Forrás: Heti Válasz

 

A Szombat folyóirat célja a demokratikus nyilvánosság szélesítése, a párbeszédbe bevonva a politikai mezőny demokratikus spektrumát – mutatott rá a lap szándékaira és a tízórai apropójára Gadó János, a zsidó politikai és kulturális újság szerkesztője. A lap főbb vendégei és a beszélgetés résztvevői Kéri László és Kiszelly Zoltán politológusok voltak.

kérilászló_hetiválasz.jpg

“Nem tragédia a Fidesz-kétharmad. Sőt, fontos, hogy megállítsa a Jobbik előretörését” – mondta Kéri László politológus. Egy nappal a Jobbik március 15-i rendezvényén elhangzott “telavivozás” és antiszemita felhangok után Kéri az MSZP-re is neheztel. Szerinte a kormánypárt “Zuschlagokkal és Hunvaldokkal nem hagyott alternatívát a magyar baloldal számára”.

„Az akasztással fenyegetőző, zsideszező, cionistázó, kapitalistaellenes Jobbik zsidóellenessége nyilvánvaló. Ugyanakkor a rendszerváltás igazi vesztesei, a 18-30 éves korosztály, az egykori kisgazda és MIÉP-szavazók, továbbá a kormányzás és a Fidesz önkormányzati tevékenységével elégedetlenek tortáján a zsidóellenesség csak hab. Márpedig torta nélkül nincs hab” – jelentette ki Kéri, aki rendszeresen előfordul az RTL Klub Heti Hetes című műsorában is.

Az elemzők szerint a „belpolitikai szelek egyértelműen a Jobbik vitorláját dagasztják”, és nem használt az sem, hogy a baloldal éveken nem adott igazi válaszokat olyan égető kérdésekre, mint a korrupció vagy a magyar-roma együttélés. A politológusok rámutattak, hogy emellett a nagyobb pártok és Demszky Gábor is reklámot csinált a radikálisoknak, minthogy „a tiltott gyümölcs édes.”

Bár a Kitől féljenek a magyarországi zsidók, és kitől ne? körkérdés megválaszolatlan maradt, az elemzők fontos támpontot adtak. Kéri rámutatott, hogy a Fidesz kétharmados győzelme segíthet visszaszorítani a Jobbikot, Kiszelly pedig megemlítette, hogy a radikálisoknak Orbán Viktor által beígért „két pofonnál” hatékonyabb eszköz a „két voks”, amellyel a Fidesz elnöke hétfőn a Tabánban kampányolt.

A Jobbik majdani sakkban tartásában pedig a beszélgetők szerint nagy szerep hárul az MSZP-hez kötődő pénzügyi visszaéléseket vizsgáló perekre, amivel a Fidesz kifoghatná a szelet a radikálisok vitorlájából.

Az MSZP térvesztéséről és elhibázott kampánystratégiájáról Kéri a következőket mondta el: „Míg a Fidesz kampányszlogenje 2006-ban úgy szólt: rosszabbul élünk, mint négy éve, most az MSZP azt mondhatná: rosszabbul félünk, mint négy éve. Ugyanis az Orbánnal való riogatásra már nem vevők az emberek. Az MSZP elvesztette azt a választói csoportot, akiket az Orbántól való félelem kovácsolt össze.”

A politológusok hosszabb távon felmerülő kérdéseket is vázoltak: a Jobbik számára stratégiai fontosságú helyhatósági választásokra mikor kerül sor? Ugyanis a parlamenti választások mindenkori korrekciója, vagyis a helyhatósági választások során a Jobbik még inkább előretörhet. Hasonlóan: ki lesz a következő kormány fő ellenzéke? Az MSZP vagy a Jobbik?

Az is lényeges kérdés, hogy – a Jobbiktól eltérően – a Fidesz által nem nemzetiségi alapokra helyezett, hanem gazdasági oldalról megközelített magyar-roma konfliktusokra az állami intézményrendszer képes lesz-e demokratikus válaszokat adni.
 

[popup][/popup]