Saját visszahívását kérte a nagykövet?

Írta: Kitekint? / Selján Péter - Rovat: Hírek - lapszemle

Törökország kedden tagadta, hogy izraeli nagykövete arra kérte volna ankarai feletteseit, hogy helyezzék át máshová, miután Danni Ajalon izraeli külügyminiszter-helyettes szándékosan lekezelően bánt vele – írta az izraeli Háárec. Ajalon hivatalos nyilatkozatban kért bocsánatot januárban Ahmet Oguz Celikkol török nagykövettől, akit még a hónap elején kéretett magához, magyarázatot követelve egy vitatott TV-műsor kapcsán. A török diplomatát megalázó módon alacsonyabb székre ültették, és csak az izraeli zászlót helyezték el az asztalon.

 

 

A török külügyminisztérium és Törökország izraeli nagykövetsége egyaránt tagadja, hogy tudott volna Celikkol áthelyezési kérelméről. Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök a hét elején arra figyelmeztette Izraelt, hogy “vessen még egy pillantást szomszédjaival ápolt viszonyára”, amennyiben a jövőben is kapcsolatban szeretne maradni Ankarával. “Izraelnek át kellene gondolnia, hogy milyen lenne elveszítenie a jövőben egy olyan barátot, mint Törökország” – fogalmazott Erdogan az Euronews hírügynökségnek.

Izrael és Törökország között a zsidó állam 2008 telén végrehajtott – Erdogan és kormánya által hajthatatlanul kritizált – gázai offenzívája óta romlottak meg a diplomáciai kapcsolatok. Avigdor Lieberman izraeli külügyminiszter kijelentette, hogy a jövőben nem fogja engedni, hogy Törökország újra közvetítői szerepet vállaljon a zsidó állam és Szíria között zajló közvetett béketárgyalásokban. Az egyre éleződő diplomáciai helyzetben Lieberman indítványozta Izrael ankarai nagykövetének visszahívását, de Benjámin Netanjahu miniszterelnök megvétózta a javaslatot.

[popup][/popup]