Emléklap a magyar–izraeli diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 20. évfordulójára

Írta: Infóvilág - Rovat: Hírek - lapszemle

Különleges filatéliai csemegét bocsátott ki a Magyar Posta a magyar–izraeli kapcsolatok újrafelvételének 20. évfordulójára.
 

Forrás: Infóvilág

 

Az emléklap megjelenését ma délelőtt a Bélyegmúzeumban jelentették be. Hónig Péter közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter ünnepélyesen lebélyegezte az első lapot, amely így immár hivatalosan is beszerezhető a nagyobb postahivatalokban és a pesti, Ecseri úti metrómegállónál lévő Filapostán.

A Bélyegmúzeumban a miniszteren kívül megjelent, Aliza Bin-Noun asszony, Izrael Állam budapesti nagykövete, Szűts Ildikó, a Magyar Posta és Avi Hochman, az Izraeli Posta vezérigazgatója is. Valamennyien méltatták mind az évforduló, mind a bélyegkibocsátás jelentőségét. A nagykövet asszony hangsúlyozta: a kétoldalú kapcsolatok kedvező alakulása azért is fontos, mert Magyarországon él a térség talán legnagyobb zsidó közössége.

Az emléklapot a magyar és az izraeli zászló díszíti, a kihajtható lap belső oldalain a Magyar Posta 1984-ben megjelent sorozata látható a Zsidó Múzeum relikviáival. A műkincseket erre a napra egyébként áthozták a múzeumból. A lap közepén magyar és héber nyelvű szöveg olvasható a diplomáciai eseményről és a kiadványról. Az emléklap jobb oldalán a Dohány utcai zsinagóga képével 2000-ben, illetve Herzl Tivadar halálának 100. évfordulójára 2004-ben megjelent bélyeg látható – valamennyi a filatéliai szempontból rendkívül értékes elsőnapi bélyegzővel.

Az ünnepségen fellépett a Budapest Klezmer Band két művésze, Nagy Anna (harmonika) és Gazda Bence (hegedű). A szép számban megjelent vendégek között feltűnt mások között Lomnici Zoltán volt legfőbb bíró is.
 

[popup][/popup]