Elie Wiesel élesen bírálta a vezető fideszes politikust

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Befejezte magyarországi látogatását Elie Wiesel. A Nobel-békedíjas író az ATV Híradónak azt mondta, aggodalommal tölti el a neonáci mozgalmak erősödése, mivel nem látja, hogy a társadalom kivetné magból a gyűlölet hordozóit. Wiesel ebben felelősnek nevezte a köztársasági elnököt és a parlamenti emberi jogi bizottságának az elnökét is.

Forrás: ATV

 

 

„Amit a jelenlétemben mondott, az visszatetsző, sértő és megbocsáthatatlan volt.”

– „Vegyes érzésekkel megyek haza. Láttam a múzeumban a képeket, hogyan menetelnek a régi nyilasok mintájára a fiatalok. Láttam az egyenruhába öltöztetett gyerekeket. Elfogadhatatlan, hogy szabadon mérgezhetik a fiatalok gondolkodását és erkölcsét. Nem lenne szabad, hogy a törvény ezt megengedje” – mondta Elie Wiesel.

A Nobel-díjas író szerint az értelmiség és a politikusok felelőssége, hogy ne engedjék, hogy a neonáci mozgalmak szabadon prédikálhassák a gyűlöletet a fiataloknak. A miniszterelnökkel és a köztársasági elnökkel történt találkozóján sürgette, hogy Németországhoz hasonlóan Magyarországon is tegyék büntethetővé a Holokauszt-tagadást. Elie Wiesel hangsúlyozta, nem ért egyet azzal a logikával, ami alapján Sólyom László megakadályozta a gyűlölet beszéd elleni törvény meghozatalát.

A Parlamentben tartott rendezvényről Elie Wiesel kiemelte, megdöbbenéssel hallgatatta az emberi jogi bizottság elnökének beszédét, aki többek között azt mondta, vannak, akik az antiszemitizmus vádját politikai kommunikációs csodafegyverként használják.

– „Amit Balog Zoltán a jelenlétemben mondott, az visszatetsző, sértő és megbocsáthatatlan volt” – jelentette ki Wiesel, és hozzá tette, a politikusoknak egyértelművé kellene tenni, hogy nincs helye a magyar társadalomban a neonáci mozgalmaknak és pártnak.

A Nobel-díjas író ugyanakkor különleges élménynek nevezte azt a nagygyűlést, amelyen a Hetek és az ATV meghívására több mint tízezren vettek részt: – „Az elmúlt este egy nagyszerű rendezvényen vettem részt. Nagyon sok fiatal jött el és hallgatta azt, amiről beszéltünk. Számomra ez a bátorítás jele volt.”
 

[popup][/popup]